Druiven groeien goed op zeeklei, al valt oogst tegen door nat voorjaar

ZEEWOLDE • Di 13 augustus 2024 | 6:06 • Dinsdag 13 augustus 2024 | 6:06

Het is zomervakantie en veel Nederlanders rijden dan graag langs de uitgerekte Franse en Italiaanse wijngaarden. Maar dat zomerse uitzicht kun je ook héél dicht bij huis krijgen. Want ook in Flevoland wordt wijn verbouwd, bijvoorbeeld op Wijngoed Wilgenhorst in Zeewolde. Alleen is dat met de regen soms wel lastig.

Met een gevuld glas in de hand staat wijnboer Geert Horlings uit Zeewolde een rondleiding langs zijn wijnranken te geven. "Een fruitige wijn, maar toch ook redelijk vol", zo omschrijft hij de wijn die hij net voor zijn gasten heeft ingeschonken.

Geerts 'Wijngoed Wilgenhorst' is niet de enige in de provincie. Ook in Lelystad, Almere en de Noordoostpolder vind je wijngaarden. Flevoland heeft zelfs een eigen 'beschermde geografische aanduiding': een speciaal keurmerk voor wijn uit een bepaalde regio.

"Heel kenmerkend voor Flevoland is dat we hier unieke gisten hebben, en die bepalen een groot deel van de smaak van de wijn. Flevolandse gisten vind je nergens ter wereld", zet Geert. Het zijn die gisten die Flevolandse wijnen "fris, fruitig en mineraal" maken.

Naast die speciale gisten is de bodem ook erg goed om druiven te verbouwen. "De meeste wijngaarden staan langs een rivier, en dus op rivierklei. Heel Flevoland is zeeklei, dus dat is heel goed."

Goede bodem en uitstekende gisten dus, maar wat druiven vooral ook nodig hebben: zon. En wie denkt aan Nederland, denkt niet per se aan een fantastisch klimaat. Toch ligt dat anders, denkt Geert.

"We hebben hier hetzelfde klimaat als de Bourgogne 25 jaar geleden, dus je kunt niet zeggen dat het slecht is." Wel heeft de regen voor grote problemen gezorgd op wijngoed Wilgenhorst: één van de druivenrassen, goed voor 20 procent van de oogst, is volledig mislukt.

Geert laat zich er niet door uit het veld slaan. En ook de bezoekers van de rondleiding genieten volop van de wijn die wél geslaagd is, zoals een mousserende rosé. "Echt een zomerwijn met een smaak van aardbeien, lekker fris en een zoetje erin", oordeelt één van de gasten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel