Gevangenis na ontslag medewerker: seks met minderjarige gevangene was incident

LELYSTAD • Do 8 augustus 2024 | 7:22 • Donderdag 8 augustus 2024 | 7:22

De werkneemster die vorige week is ontslagen na seks met een minderjarige gevangene was nog maar kort werkzaam bij de JJI Lelystad. Dat heeft Pluryn, de organisatie achter de jeugdinrichting, laten weten. Volgens de gevangenis lijkt het om een incident te gaan.

De jeugdgevangenis kwam de relatie tussen de werkneemster en de gevangene op het spoor na een melding van een andere jongen op dezelfde afdeling.

Vervolgens zijn alle kamers van de jongeren doorzocht. "Daarbij is beeldmateriaal aangetroffen waarbij het niet-professionele gedrag zichtbaar is", aldus Marijke Wisselink, woordvoerder bij Pluryn.

Seks in de cel
Op het beeldmateriaal, dat ook in handen is van Omroep Flevoland, zijn de werkneemster en de gevangene van zestien jaar te zien in zijn cel. Ze maken een praatje in de deuropening en de jongen zit tijdens het gesprek met zijn hand in zijn broek te friemelen. De twee beginnen daarna steeds meer te flirten. Zo vraagt de werkneemster aan de gevangene: "Wat vind jij mijn mooiste lichaamsdeel?"

Het 'niet-professionele gedrag', waar de jeugdgevangenis op duidt, zit aan het einde van de video. Op de beelden is te zien hoe de werkneemster in de gang goed om zich heen kijkt, waarschijnlijk om niet gezien te worden.

Ze zoekt een hoekje in de kamer op met de gevangene en gaat vervolgens op haar knieën om de minderjarige gevangene oraal te bevredigen. De video zou gemaakt zijn door de minderjarige jongen zelf met de bedoeling om stoer over te komen bij zijn medegevangenen.

Kort dienstverband
Volgens JJI Lelystad was de vrouw nog maar kort werkzaam bij de gevangenis. Dit komt overeen met gesprekken die Omroep Flevoland heeft gehad met iemand vanuit de gevangenis die op de hoogte was van de relatie. Volgens diegene was zij nog maar twee maanden aan de slag en begon de relatie met de gevangene al in de tweede week.

Volgens de bron zouden er, naast seksuele handelingen, ook spullen naar binnen zijn gesmokkeld door de werkneemster. Het zou daarbij gaan om telefoons, drank en hasj. Laatstgenoemde zou ze via haar borsten en geslachtsdeel mee naar binnen hebben gesmokkeld. Volgens Pluryn zijn er na een inspectie van de kamers geen verboden spullen aangetroffen.

Geen ander geval bekend
De relatie tussen de medewerkster en de minderjarige gevangene lijkt op zichzelf te staan. Zowel vakbond CNV als de Commissie van Toezicht, die soortgelijke klachten behandelen, hebben geen meldingen ontvangen. Ook Pluryn zelf laat weten niet bekend te zijn met soortgelijke gevallen.

De ontslagen medewerkster is bij JJI Lelystad aan het werk gekomen via een uitzendbureau en was in het bezit van een VOG. Ondanks de personeelstekorten waar veel jeugdgevangenissen mee te maken hebben, zal het ontslag, volgens JJI Lelystad, geen significante impact hebben op de bedrijfsvoering.

Op dit moment wordt het voorval intern onderzocht om lering eruit te halen voor de toekomst. Tegen de ontslagen vrouw is aangifte gedaan en er is een melding gedaan bij de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel