Urker duo strijdt al jaar tegen 'oneerlijke' belastingwet: 'Dit kan gewoon niet'

URK • Wo 7 augustus 2024 | 16:21 • Woensdag 7 augustus 2024 | 16:21

Ze vechten al meer dan een jaar tegen een wet die er volgens hen voor zorgt dat ze veel te veel belasting over hun loon moeten betalen. De Urkers Gerrit Loosman en Gerrit Romkes hebben er hun missie van gemaakt om op te komen voor iedereen die in eenzelfde situatie zit.

De Urkers hebben een visuele beperking, waardoor ze volledig zijn afgekeurd. Financieel zijn ze aangewezen op de IVA. Dat staat voor 'Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten'. Die voorziening bepaalt dat ze geen recht hebben op arbeidskorting. Zo'n korting op de belasting geldt namelijk alleen voor mensen die werken. Dat moet er voor zorgen dat werken financieel aantrekkelijker is dan een uitkering.

'Geen keuze maar toch benadeeld'
Loosman en Romkes hebben daar begrip voor, maar vinden het oneerlijk dat die regel ook geldt voor mensen die absoluut niet kunnen werken. Zij hebben geen keuze. Romkes zegt door de regelgeving maandelijks zo'n 400 euro mis te lopen.

In hun strijd zeggen de Urkers intussen te worden gesteund door verschillende Kamerleden en vakbonden. De vorige minister van sociale zaken en werkgelegenheid heeft volgens de mannen het probleem ook erkend. Maar een oplossing is er nog steeds niet. De oplossing ligt nu bij het nieuwe kabinet en dat heeft zich er nog niet over uitgesproken.

De Urkers hopen nu dat het kabinet snel in actie komen. "Bestaansrecht was een duidelijk thema tijdens de verkiezingen", zegt Gerrit Romkes. "Ik roep het kabinet dan ook op om vaart te maken en deze onrechtvaardigheid in het belastingsysteem aan te passen."

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel