Almeers gezin moet huis verlaten: 'Geen huurder maar onderhuurder'

ALMERE • Di 6 augustus 2024 | 19:03 • Dinsdag 6 augustus 2024 | 19:03

Woningcorporatie Ymere mag de familie L. uit Almere uit huis zetten. Dat heeft de rechter bepaald. De afgelopen vier jaar was het gezin – volgens eigen zeggen zonder dat te weten – geen huurder, maar onderhuurder van de woning. De ouders hebben, voordat 'hun' woning ontruimd wordt, zes maanden de tijd om met hun twee minderjarige kinderen een nieuw huis te vinden.

De ouders kwamen in 2020 van Spanje naar Nederland. De vader kwam via het werk een man tegen die een woning aan hem wilde verhuren. "Ik heb dat huis nu toch niet nodig", zou hij hebben gezegd.

Vier jaar lang betaalden de ouders netjes de huur. Iedere maand gaven ze de man 1250 euro, de eerste maanden iets minder, later soms de helft meer. Alles werd met contant geld betaald.

Maar de 'huurbaas' bleek helemaal geen eigenaar van het huis te zijn. Pas toen hij de huur eind vorig jaar opzegde bij Ymere, werd het gezin duidelijk dat zij niet de huurders, maar onderhuurders zijn.

Vooropgezet plan
Ymere vermoedt echter dat de ouders hier wel van op de hoogte waren. Zij denkt dat het vanaf het begin hun plan was om de positie van de hoofdhuurder uiteindelijk te vervangen.

De woningcorporatie vindt het oneerlijk dat de familie L. het toewijzingsproces heeft overgeslagen. Zij vindt dat alle Almeerders de kans moeten krijgen om op een woning te reageren. De rechter geeft de woningcorporatie gelijk, maar denkt niet dat er sprake is van een vooropgezet plan.

'Geen noodsituatie voor de kinderen'
De familie hoopte dat de rechter zou bepalen dat ze het huis niet hoeven te verlaten. Ze willen pas weg als ze een vervangende woning gevonden hebben. Maar die wens is volgens de rechter niet redelijk.

Dat er kinderen in het huis wonen, is niet voldoende aanleiding om dat te beslissen. Er is geen reden om te denken dat de kinderen in een acute noodsituatie terecht zouden komen als de woning ontruimd wordt, verklaart de rechter.

Naar de brugklas in Almere
"Dan gaan de kinderen weer uit hun vertrouwde omgeving weg", zei de advocaat van de familie. Het oudste kind begint komend schooljaar aan de brugklas in Almere en ook het jongste kind gaat in Almere naar school.

Sinds ze weten dat ze niet de rechtmatige huurders van de woning zijn, proberen ze daarom een andere woning te vinden. Maar woningen zijn schaars, geeft ook Ymere toe. "Er is niets te krijgen. Ik heb alles geprobeerd", zei de vader wanhopig tegenover de rechter.

Een urgentieverklaring is nodig om het gezin met spoed een woning toe te wijzen, maar de gemeente kan die niet geven. Het gezin heeft op dit moment namelijk nog een dak boven het hoofd, waardoor het niet voldoet aan de eisen. Ze moeten dus dakloos worden, voordat ze voorrang krijgen op een woning.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel