Lachen om niks? Dat is gezond! Senioren leren hoe ze spontaan kunnen lachen

MARKNESSE • Di 6 augustus 2024 | 16:38 • Dinsdag 6 augustus 2024 | 16:38

Het was lachen, gieren en brullen dinsdagmiddag in verzorgingshuis Markehof in Marknesse. En dat was niet zomaar, bewoners kregen namelijk een training om spontaan te kunnen lachten. Uit onderzoek blijk dat het heel goed is voor de gezondheid van senioren, zegt lachtrainer Liz Veendrick-Moerbeek uit Emmeloord.

"Allerlei blije hormonen gaan bij het lachen je lichaam rond en dat is goed voor je". Ook voor ouderen met dementie is volgens haar aangetoond dat lachen gezond is. Alleen kunnen senioren wel wat extra hulp gebruiken. "Als je ouder wordt ga je minder vaak spontaan lachen", vertelt Veendrick.

Lach-yoga
Bewoners van verzorgingshuis Markehof hadden wel zin in een potje lachen. Ze zaten in een kring in de recreatiezaal en deden diverse oefeningen. De lachtrainer noemt het lach-yoga. Daarbij gaat het volgens haar vooral om de ademhaling. "Als je op de juiste manier adem haalt heb je meer energie om te lachen", zegt ze.

Bij sommige ouderen in het verzorgingshuis is het niet zo moeilijk om ze aan het lachen te krijgen. "Ik was vroeger in Duitsland dansmarieke en daar heb ik veel gelachen', zegt een enthousiaste bewoonster. Toch vindt ze dat er meer gelachen mag worden in het verzorgingshuis.

Een andere bewoonster geniet ook zichtbaar, maar zegt 'wat meer gepast' te lachen. "Ik ben daarin wel wat gematigd", zegt ze. De vrouw is dat van vroeger gewend maar toch krijgt de lachtrainer haar voorzichtig aan het lachen.

Lachen om niks
"Je hoeft niet eerst te wachten voordat iemand een mop vertelt", volgens de lachtrainer duurt het dan veel te lang voordat je lacht. "Lachen om niks kan ook heel goed zijn". Dat dus is iets waar ze de ouderen in traint. Tot en met begin september bezoekt ze acht verzorgingshuizen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel