Bezoekers vergapen zich aan 500 jaar oud schip op open dag

ZEEWOLDE • Za 3 augustus 2024 | 19:12 • Zaterdag 3 augustus 2024 | 19:12

Meer dan honderd mensen verzamelden zich zaterdag op een afgelegen plek in het Hulkesteinsebos bij Zeewolde. Normaal is het hier voor publiek verboden toegang, maar voor de open dag van de archeologische opgraving van Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland is een uitzondering gemaakt.

Studenten archeologie uit heel Nederland die meedoen aan de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland hadden de open dag georganiseerd. Een van hen is de Drontenaar Margreet Pakkert. "Zo'n dag voor het publiek, mensen vertellen wat je doet, ik vind het echt leuk."

Het is het tweede jaar dat Pakkert meehelpt met het opgraven van het grote vissersschip uit de 16de eeuw. Pakkert legt aan bezoekers uit hoe ze stukken van het schip 'scant'. "Wat de scanner ziet, verwerkt hij meteen in een 3D-model. Dat kunnen wij dan mooi verwerken om daarna erop te tekenen wat wij zien op het hout. Dat is onze documentatie, in plaats van tekeningen op papier."

De bezoekers zijn onder de indruk, vertelt Pakkert. "Mensen vinden het heel bijzonder om de 3D-scans te zien, dat zie je toch niet zo vaak in het dagelijks leven."

90 procent van het schip is al opgegraven. Volgend jaar wordt het project verder afgemaakt. "Ik wil daar ook graag bij zijn, maar ik moet wel uitgenodigd worden", zegt Pakkert. Lachend: "Dus ik doe nu heel goed mijn best!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel