De koelste koeien staan in Rutten:'Boven de 22 graden moet je ze beschutting geven'

NOORDOOSTPOLDER • Do 1 augustus 2024 | 16:24 • Donderdag 1 augustus 2024 | 16:24

Tijdens warme en zonnige dagen is het voor koeien belangrijk dat ze beschut kunnen staan. Melkveehouder Gerard Keurentjes uit Rutten is daarmee in de prijzen gevallen. Hij kreeg donderdag de allereerste 'Koelste Koeienweide Cup' uitgereikt van Wakker Dier.

De koeien en kalfjes van Keurentjes lopen in een zogenoemde 'beboste weide'. Rondom de boerderij is een windsingel aangelegd. Deze bomen staan tussen het erf van de boerderij en het weiland.

De koeien van de veehouder kunnen hier vrij lopen in de schaduw. Ze mogen ook van de bomen eten.

Schaduw
"Het grootste deel van alle koeien in Nederland staat nooit buiten", zegt Leonie Vestering uit Almere namens Wakker Dier. Van de koeien die wel buiten staan heeft volgens haar 70 procent geen schaduw in de weide. "Terwijl die wel wettelijk verplicht is", benadrukt Vestering.

Koeien kunnen bijvoorbeeld hittestress krijgen op warme dagen. Bij een temperatuur van boven de 21 graden kunnen koeien al last krijgen van oververhitting. Daarom is het belangrijk dat een koe een koele beschutte plek kan vinden.

Pijnstillende wilgen
Keurentjes heeft lang geleden meerdere boomsoorten aangeplant. Eén daarvan is de wilg. "Die heeft bij de koe een pijnstillende werking". Als een koe daarvan eet, dan kan dat betekenen dat het dier ergens last van heeft. De aspirine is van daar uit ontwikkeld", weet de veehouder te vertellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel