Oproep voor vaccinatie tegen dodelijke kattenziekte om verspreiding te voorkomen

LELYSTAD • Do 1 augustus 2024 | 15:33 • Donderdag 1 augustus 2024 | 15:33

Stichting Zwerfkatten Nederland roept katteneigenaren op om hun huisdieren in te laten enten. De stichting ziet dat steeds meer katten last krijgen van een dodelijke kattenziekte en wil verspreiding van de ziekte voorkomen.

Ook bij de zwerfkattenopvang in Lelystad nemen ze het zekere voor het onzekere. Een quarantaine van twee weken was al standaard bij Zuiderzee Zwerfkatten, maar deze zomer letten ze extra goed op of de dieren symptomen hebben van de dodelijke kattenziekte.

Een uitbraak drie jaar geleden zit bij de vrijwilligers nog vers in het geheugen. "Dat was heel heftig", herinnert vrijwilliger Cisce van der Werf zich. Er kwamen toen elf kittens om door de ziekte. "We hebben ze in moeten slapen."

'Niks meer aan te doen'
Als een kat ziek wordt, krijgt het dier eerst last van bloederige diarree. Ook kan de kat gaan overgeven en slap worden.

"Dan is er eigenlijk niks meer aan te doen", zegt Van der Werf. Want als een kat eenmaal ziek is, is de dood niet ver weg. Volgens Van der Werf overleeft een kat het in negen van de tien gevallen niet.

Een schuwe kat in quarantaine

Voorkomen is beter dan genezen
De ziekte, waarschijnlijk het Parvovirus, duikt nu weer op in Nederland. Vijf gevallen zijn er inmiddels bevestigd. Een zesde is gemeld bij de Zwerfkatten Nederland. Geen daarvan is gemeld in Flevoland, en dat wil de opvang in Lelystad graag zo houden. Katteneigenaren kunnen helpen door hun kat te vaccineren.

Inenten kan bij elke dierenarts en kost meestal een paar tientjes. Van der Werf kan zich voorstellen dat er mensen zijn die dat niet kunnen betalen, of uit andere overwegingen niet willen inenten. "Maar als het kan: doe het."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel