Waarom 'dansen' duizenden muggen in wolken boven de dijk?

LELYSTAD • Do 1 augustus 2024 | 6:32 • Donderdag 1 augustus 2024 | 6:32

Het is de afgelopen dagen een opvallend gezicht langs de Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Gedurende de dag duiken er tientallen groepen muggen op. Het heeft alles te maken met de paringsdans van deze insecten.

Het lijken net kleine zwarte wolkjes als je midden op de dijk langs Roadhouse Checkpoint Charlie rijdt. Wat je ziet is een terugkerend ritueel van mannelijke muggen die ritmisch op en neer bewegen. De reden: ze willen vrouwtjes versieren.

Lekker geurtje
Als onderdeel van het paringsritueel geven de mannelijke muggen feromonen af. Dat is een geurstof die voor de vrouwtjes onweerstaanbaar aantrekkelijk is.

Omdat deze van één mug niet sterk genoeg is, stellen ze zich gezamenlijk op. "Vervolgens vliegt er een vrouwtje in de zwerm en ze komt er weer zwanger uit", zegt Harold Boer van Landschapsbeheer Flevoland.

Ter illustratie

Pixabay
De muggen die langs de dijk vliegen, zijn niet de steekmuggen die je wel eens in je slaapkamer tegenkomt. Het gaat hier om de dansmug, ook wel vedermug genoemd.

"Die naam heeft hij te danken aan twee veertjes die op zijn hoofd zitten", zegt Boer. "En hij heeft ook geen snuit om mee te steken." In Nederland kennen we 175 soorten van deze mug.

Tafeltje dekje
De reden dat ze bij het wegrestaurant in grote getale verschijnen, komt door de bomen en het stilstaand water. "Ze hebben ondiep water nodig waar veel modder in zit om hun eitjes in te leggen", zegt Boer.

Ook al vinden wij mensen de mug wat minder leuk, voor veel vogels is het een delicatesse. Zo ook voor de zeldzame dwergmeeuw, die vorige week werd gespot. "Dat ze in groepjes bij elkaar zijn maakt het wel erg gemakkelijk om ze op te eten", zegt Boer. "Het is wat dat betreft tafeltje dekje."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel