Rechter neemt zelf een kijkje bij pad aan Bomenweg dat buren verscheurt

EMMELOORD • Wo 31 juli 2024 | 16:40 • Woensdag 31 juli 2024 | 16:40

Het pad op het erf van echtpaar Kok aan de Bomenweg bij Emmeloord is opnieuw het onderwerp van conflict. Twaalf jaar geleden is het pad al eens behandeld in televisieprogramma de Rijdende Rechter. Dit keer is het gedoe met nieuwe buren, die volgens de wet het pad mogen gebruiken, maar zeggen dat het hen in de praktijk heel lastig wordt gemaakt. De rechter in Lelystad besloot woensdag dat ze er hoogstpersoonlijk een kijkje gaat nemen.

De 'nieuwe' buren M. Meerveld en A. van Dijk kwamen in 2017 in de arbeiderswoning naast de familie Kok te wonen. Jarenlang ging dat goed en konden ze zonder problemen via het pad op het erf van het echtpaar achter hun woning komen.

"Totdat ik een schuur ging bouwen", legde Meerveld woensdag in de rechtszaal uit. "Toen moest er flink wat zand worden vervoerd over het pad en begonnen de problemen. Nu kan ik er helemaal niet meer langs."

Intimidatie
Volgens hem en zijn partner is het pad te smal en staan er te veel spullen in de weg om er met de auto of een klein trekkertje overheen te rijden. Hun advocaat legde in de rechtbank in Lelystad uit dat er een haakse bocht in zit, waardoor ze de draai niet kunnen maken met een voertuig. "Bovendien is er sprake van intimidatie als ze het pad gebruiken. Er is altijd discussie en daar zijn ze verbaal niet tegenop gewassen."

Meerveld beaamde dat. "Als ik mijn tuintrekker start, begint mevrouw Kok al gelijk te roepen: Niet met je trekker op het pad." Volgens hem en Van Dijk zetten de buren regelmatig van alles in de weg, zodat ze er niet langs kunnen. "Dan staat er opeens weer een kruiwagen, hout of hangt er was en ligt er een snoer van de grasmaaier in de weg. We durven niet eens meer het pad te gebruiken."

'Wat is het probleem?'
En dat zorgt nu voor flinke problemen, zegt het stel. Meerveld is een fervent sleutelaar, maar door het gedoe met het pad is hij vóór het huis gaan klussen aan auto’s, zegt hij. En dat veroorzaakte zoveel rommel, dat de gemeente wil dat het voor het einde van dit jaar allemaal is opgeruimd. "Dat lukt alleen niet, als ik niet bij mijn schuur achter het huis kan komen."

Om die reden sleepten hij en zijn partner de buren voor de rechter. Het echtpaar Kok zei in de rechtszaal zich van geen kwaad bewust te zijn. Volgens hen is het pad breed genoeg, kunnen de buren er vrijwel altijd langs en als er eens was hangt of iets tijdelijk wordt gestald, dan gebeurt dat in overleg. "Of ze hoeven het maar te vragen en dan halen we het weg", verzekerde meneer Kok.

"En ik hang mijn was altijd op onder de pergola, ik heb één keer gevraagd of ze vanwege de stank de trekker even niet wilden gebruiken, omdat ik de was bij het pad had opgehangen. Verder niet."

Wat hen betreft is er helemaal geen sprake van intimidatie en vinden ze het niet erg dat het pad wordt gebruikt. "Het ging ook altijd goed, maar sinds een paar jaar spreken we elkaar niet meer. En ik heb geen idee waarom", legde meneer Kok uit. "Mijn cliënten vragen zich oprecht af wat nou eigenlijk het probleem is", voegde hun advocaat daar aan toe.

Rechter komt kijken
Volgens de rechter is er geen twijfel of het pad gebruikt mag worden door Meerveld en Van Dijk; dat is zo. Maar ze kon op basis van foto’s en filmpjes niet goed inschatten of het pad inderdaad te smal is voor een voertuig. "Ik moet dat zelf maar eens uitproberen met een auto", grapte ze, net als de Rijdende Rechter in 2012 deed.

Op 28 augustus gaat ze daarom een kijkje nemen aan de Bomenweg. "Hopelijk komen we daar tot een oplossing." Zo niet, dan zal ze alsnog vonnis wijzen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel