Onderzoek laat zien: aanpak overgewicht bij kinderen levert gezondheidswinst op
De aanpak 'Kind naar Gezond Gewicht' werpt zijn vruchten af in Almere. Resultaten van een analyse laten zien dat iedere geïnvesteerde euro in deze aanpak een maatschappelijke winst van 2,60 euro oplevert in Almere. Op die manier betaalt de investering zich terug in gezondheidswinst en een hogere kwaliteit van leven.
Verschillende organisaties, de gemeente en professionals werken in dit project samen aan het verminderen van overgewicht of obesitas bij kinderen.
In Flevoland is de gemeente Almere uitgekozen om deel te nemen aan een onderzoek naar de resultaten van de aanpak. Gemiddeld komt de landelijke maatschappelijke winst uit op 3,20 euro per geïnvesteerde euro, blijkt uit een cijferanalyse van Social Return On Investment. Almere scoort dus onder het landelijk gemiddelde.
Sven van der Burg, woordvoerder GGD Flevoland, verwacht dat de aanpak de komende jaren verdere positieve effecten zal hebben. De analyse kijkt vooruit naar de periode 2023 tot 2027 en voorspelt dat de opbrengsten zullen doorzetten. Denk bij maatschappelijke winst aan: lagere zorgkosten, minder uitkeringen, minder verzuim en hogere productiviteit.
Zelf doelen bepalen
Wat houdt de aanpak 'Kind naar Gezond Gewicht' dan in? Kinderen met overgewicht worden samen met het gezin begeleid naar een gezondere levensstijl. Ze bepalen zelf hun doelen. Een vaste contactpersoon helpt bij het zoeken en aanpakken van benodigde hulp.
Er is ook aandacht voor onderliggende problemen zoals psychische factoren, schulden of werkloosheid. Ondersteuning gaat verder dan alleen voeding, beweging en slaap.
Belang aanpak
Simone Kukenheim, directeur publieke gezondheid van GGD Flevoland, benadrukt het belang van de aanpak: "Een goede gezondheid vanaf de start is ongelofelijk belangrijk, ook in Flevoland. Ik ben blij dat nu ook aantoonbaar is dat investeren in deze methode maatschappelijke en gezondheidswinst oplevert."
Jarenlang was er een stijging te zien in overgewicht bij kinderen in Flevoland, "maar nu zien we gelukkig de afgelopen jaren een voorzichtige stabilisering van het percentage in overgewicht", aldus Van der Burg.
Meer gemeenten doen mee
In de periode 2021 tot en met 2023 namen jaarlijks gemiddeld 51 kinderen uit de wijken Stedenwijk en Almere Buiten deel aan dit project. In 2024 is het programma uitgebreid naar heel Almere.
Naast Almere doen in Flevoland ook Lelystad en sinds kort Dronten mee aan deze aanpak.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...