Vuilnis bron van ergernis bij Lelycentre: 'Er is geen beginnen aan'

LELYSTAD • Vr 26 juli 2024 | 19:32 • Vrijdag 26 juli 2024 | 19:32

Het is veel mensen een doorn in het oog. Het zwerfvuil rondom het Lelycentre in Lelystad. De straten rondom het winkelcentrum liggen bezaaid met zwerfvuil en de afvalcontainers zijn overvol. Vogels en ongedierte trekken of bijten rondslingerende vuilniszakken open op zoek naar voedsel waardoor de straat rondom de containers een stinkende bende is.

Vogels trekken de zakken open
De winkeliers in het Lelycentre zetten naar eigen zeggen het beste beentje voor om het winkelcentrum aantrekkelijk te maken en te houden voor de klanten. Maar de straten rondom het centrum helpen daar niet echt bij, vinden ze. "Ik merk dat mensen de vuilnisbakken veel te vol doen", zegt winkelier Thieu Verdonschot namens de ondernemersvereniging.

"Dan komen de vogels en die trekken de boel dan open." Het verbaast Verdonschot hoe nonchalant mensen met vuilnis omgaan. "Sommigen dumpen het gewoon ter plekke." Volgens een van de andere winkeliers in het Lelycentre gaat het naast zwerfvuil ook om afvaldumpingen. "Mensen komen geregeld hier naartoe om huisraad, bankstellen en koelkasten te dumpen", zegt winkelier José Leijendekkers.

Wie is waarvoor verantwoordelijk
Ligt de rommel binnen in het winkelcentrum, dan is het de taak van de vastgoedeigenaren om het op te ruimen, zegt Thieu Verdonschot. "Die sturen dagelijks een schoonmaakteam. En die mensen doen echt hun best."
Ligt de troep buiten op straat, dan is het aan de gemeente om het op te ruimen. "Containers worden wekelijks geleegd. En dat is niet voldoende", zegt Rachid Fadili van de Dekamarkt. "Het is hier zeven dagen per week een rotzooi."

Diverse ondernemers hebben diverse ervaringen als ze een extra melding doen over rommel op straat. "Als reactie krijg je vaak te horen; daar kunnen we niks mee. We proberen adressen uit de vuilniszakken te halen. Maar die kunnen we dan niet vinden." Het stoort Leijendekkers dat de gemeente weinig lijkt te doen met haar meldingen. "Ik heb foto's gestuurd van mensen die afval dumpen, inclusief hun kentekens. Maar dan zegt de gemeente dat ze daar niks mee kunnen vanwege privacywetgeving." Winkelier Thieu Verdonschot zegt andere ervaringen te hebben met de gemeente. "Als je melding maakt, dan komt er heus wel iemand die het komt opruimen."

Dat het toch een rommel blijft rondom het winkelcentrum komt volgens Verdonschot vooral door ons zelf. "Op elke hoek een politieagent zetten, is geen oplossing", zegt de winkelier. "Maar hoe je de mensen zo opvoedt dat ze hun vuilnis niet zo dumpen. Ik heb geen antwoord daarop", verzucht hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel