NS bespaart Almere geld: geen proef met nachttrein omdat Arriva rijdt 'zonder subsidie'

FLEVOLAND • Do 25 juli 2024 | 13:16 • Donderdag 25 juli 2024 | 13:16

Een tweejarige proef met een NS-nachttrein tussen Almere en Amsterdam gaat niet door. Een nachttrein is niet van de baan, want Arriva wil zijn nachtvervoer op hetzelfde traject uitbreiden en kan dat zonder de door de NS gevraagde subsidie doen. Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten om de proef in te trekken, zegt de NS.

De nachttrein van de Nederlandse Spoorwegen moest vanaf eind dit jaar gaan rijden tussen Amsterdam en Almere. Het idee ontstond na een verzoek van de gemeente Almere. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt namelijk dat het nachtvervoer verbeterd moet worden.

De NS vroeg om financiering waarna Almere de portemonnee trok. Ook Lelystad wilde meebetalen zodat de lijn kon worden doorgetrokken naar de provinciehoofdstad. De trein moest vervolgens één keer heen en weer gaan rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag.

Arriva wil extra nachttreinen in Flevoland
Arriva maakte vervolgens in maart bekend het aantal nachttreinen in Flevoland te willen uitbreiden. Sinds anderhalf jaar rijdt er een Arriva-nachttrein van Groningen naar Schiphol, via Almere, Lelystad en Amsterdam Centraal. Daarbovenop zou een tweede trein in de vrijdagnacht en een nieuwe trein van zaterdag op zondag moeten gaan rijden. In dat geval met Zwolle als start- en eindpunt.
ANP
'Gemeente en Arriva twisten nog over kosten'
Arriva wil gebruikmaken van de regeling 'open toegang tot het spoor' zoals nu ook al gebeurt in Flevoland. Dat betekent dat de vervoerder toestemming van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet krijgen om op het spoor van NS te mogen rijden. Die toestemming is er inmiddels voor meer nachttreinen, zegt de vervoerder.

Almere en Lelystad hebben een offerte van Arriva gekregen om een minimum aantal tickets af te nemen voor de extra nachttreinen. Als er meer kaartjes worden verkocht, hoeven de gemeenten niks te betalen. Dit blijkt juridisch alleen niet toegestaan, zegt Almere. Daarom gaat de gemeente ervanuit dat Arriva op eigen kosten het nachtvervoer uitbreidt. Arriva is het daar niet mee eens en zoekt dit nog uit.

Het college van B en W van Almere laat in een brief aan de gemeenteraad weten de komende tijd in gesprek te blijven met Arriva. Dit betekent dat het gereserveerde geld voor de proef met NS niet nodig zal zijn, aldus het gemeentebestuur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel