Zwembad opknappen of 1,4 miljoen in iets anders steken? Dit vinden de Biddinghuizenaren

BIDDINGHUIZEN • Do 25 juli 2024 | 11:30 • Donderdag 25 juli 2024 | 11:30

Inwoners van Biddinghuizen zijn verdeeld over de vraag of zwembad De Alk gerenoveerd moet worden, of dat het geld dat daarvoor beschikbaar is niet beter in andere maatschappelijke voorzieningen gestopt kan worden.

Waar de één vindt dat zwembad de Alk toegevoegde waarde heeft voor Biddinghuizen, vindt de ander het een te dure voorziening voor een te kleine groep mensen, die ongeschikt is voor het Nederlandse klimaat. Bovendien is het bad in het dorp niet nodig vanwege de natuurwateren in de buurt en het zwembad in Dronten. Eén en ander blijkt uit een peiling die de gemeente Dronten heeft gehouden onder inwoners van het dorp.

Het zwembad in Biddinghuizen moet hoognodig worden opgeknapt. De gemeente heeft daarvoor 1,4 miljoen euro uitgetrokken. Van de inwoners maakt slechts 3,5 procent gebruik van het bad. De vraag rees of het geld dan niet beter aan andere zaken in het dorp gestoken kan worden

Peiling
Samen met Dorpsbelangen Biddinghuizen besloot de gemeente Dronten een onderzoek te doen naar wat Biddinghuizenaren van de opknapplannen vonden. Meer dan 400 inwoners vulden de digitale enquête in. De overige 100 meningen werden verzameld tijdens verschillende bijeenkomsten in het dorp.

De helft van de antwoorden kwam van mensen die veel gebruikmaken van het zwembad. De andere helft kwam van mensen die weinig tot niet naar het zwembad gaan. De uitkomsten van het onderzoek zijn dan ook niet representatief omdat slechts weinig mensen naar het zwembad gaan, maar zij bepalen wel een groot gedeelte van de peiling. De gemeente erkent dit, maar zegt erbij dat het onderzoek wel een beeld geeft van wat de Biddinghuizenaren willen dat er gebeurt met het geld.

De mensen die het zwembad willen behouden, vinden dat zwemmen gezond is voor alle leeftijden en goed is voor de sociale ontwikkeling van kinderen.

In Biddinghuizen ligt ook de Bremerbaai, maar kinderen mogen niet altijd zelf naar dat strand toe, en het is volgens deze respondenten niet geschikt voor ouderen die minder mobiel of slecht ter been zijn. Voor hen is het zwembad toch dichterbij.

Cultureel erfgoed
Daarnaast is het zwembad al een begrip sinds het ontstaan van het dorp en hebben veel mensen er leuke herinneringen aan. Het hoort erbij en is volgens de respondenten cultureel erfgoed.

Een opknapbeurt is snel te realiseren, en het bad wordt waarschijnlijk ook wel weer drukker door de groei van woonwijk De Graafschap, zeggen de voorstanders van het bad.

Extra wensen bij opknapbeurt
Sommigen van hen hebben nog wel een aantal extra wensen voor het bad, waardoor het aantrekkelijker wordt. In de gesprekken en de enquête werd De Alk vaak saai genoemd en dat zou volgens de respondenten opgelost kunnen worden met de aanleg van glijbanen, trampolines en een peuterbad.

Ook leeft de wens voor een overdekt zwembad. Dan kan er ook in de winter gezwommen worden. Daarnaast zien de mensen graag weer zwemlessen in Biddinghuizen en betere openingstijden.

Liever ergens anders in investeren
De andere helft van de respondenten ziet de 1,4 miljoen euro liever ergens anders naartoe gaan. Volgens hen is het zonde als het geld in een voorziening gestopt wordt die maar weinig wordt gebruikt en slechts een klein deel van het jaar open is.

Daarnaast hebben mensen volgens deze groep inwoners andere verwachtingen van een zwembad dan vroeger. Het zwembad is saai omdat er geen speelvoorzieningen zijn. De inwoners willen golven, warm water, overdekking en glijbanen. Volgens hen kan dat niet in Biddinghuizen. Daarvoor wonen er te weinig mensen.

Zij willen dus dat het geld ergens anders naartoe gaat, maar uit de resultaten blijkt dat er geen grote nieuwe ideeën zijn geopperd. De Biddinghuizenaren willen vooral dat bestaande voorzieningen worden uitgebreid of verbeterd. Ze willen graag plekken om elkaar te ontmoeten en dan vooral voor de jeugd.

Jongeren willen eigen plek
Zo wordt een jongerencentrum voor verschillende leeftijden en interesses geopperd, in de stijl en beleving van het inmiddels het gesloopte Koetshuis. Daar moeten de jongeren kunnen gamen, chillen en knutselen. Ook moet er ruimte zijn voor toneelspelen en dansen tijdens een disco.

De jongeren willen graag een plek waar ze niemand tot last zijn, waar het niet netjes hoeft te zijn en waar ze uit kunnen gaan. "Niet in een pand voor senioren", staat in de adviezen van de jongeren.

Voor kinderen zouden meer speeltuinen kunnen komen die goed afgestemd zijn met de gebruikers. Voor de allerjongsten kan een fonteintje gemaakt worden.

Een andere optie die genoemd wordt is een trampolinepark of een waterstormbaan bij Bremerbaai in de zomer, die voor iedereen betaalbaar is. Verder wordt een volley-/handbalveld in het zand voorgesteld.

De Binding
Een idee dat ook vaak genoemd wordt is het voor iedereen toegankelijk maken van De Binding. Veel mensen missen het Koetshuis. Volgens hen was dat een laagdrempeligere plek. Jongeren worden volgens de opmerkingen vaak weggekeken en het gebouw is ook niet geschikt voor ze, omdat ruimtes gehuurd moeten worden.

Volgens de inwoners moet het multifunctionele centrum betaalbaarder worden. "De Binding noemen we in Biddinghuizen inmiddels De Ontbinding", is één van de citaten uit het onderzoek. "Mensen voelen een drempel om naar binnen te gaan en voelen zich niet welkom."

Wat gebeurt er nu met de resultaten?
De gemeente ziet de peiling als zinvol. Het omvat niet de meningen van alle inwoners, maar geeft wel een beeld dat gebruikt kan worden bij het maken van keuzes over de maatschappelijke voorzieningen.

De komende maanden gaat de gemeente de resultaten van de peiling bekijken. Dan wordt er een voorstel gemaakt voor de gemeenteraad. In het najaar volgt een besluit over het al dan niet opknappen van het zwembad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel