Verdachte van verkrachting hoest bloed op in cel en wil vrij worden gelaten, rechter niet akkoord

ALMERE • Di 23 juli 2024 | 15:34 • Dinsdag 23 juli 2024 | 15:34

De 54-jarige Ahmad A. uit Almere heeft hartklachten en de stress van de gevangenis doet hem naar eigen zeggen niet goed. "Ik ben duizelig, misselijk en hoest bloed op. ’s Nachts heb ik ademhalingsproblemen en het gevoel dat ik stik", vertelde hij dinsdag tijdens een inleidende zitting rond zijn strafzaak.

De man wordt ervan verdacht een meisje van 12 te hebben verkracht. Vanwege zijn gezondheid wil hij graag zijn cel verlaten, maar dat vond de rechtbank geen goed idee.

De verkrachting zou zijn gebeurd op 22 juni vorig jaar. De politie verspreidde toen een opsporingsbericht over het jonge meisje, dat een lichte verstandelijke beperking heeft. Ze was volgens dat bericht rond 22.15 uur weggelopen van huis.

De officier van justitie zegt dat A. haar in zijn auto heeft opgehaald, zijn huis binnen sleurde, de deur op slot draaide en haar zoende, betastte en uiteindelijk ook verkrachtte.

A. wil in gesprek
De Almeerder heeft nooit iets willen zeggen over de zaak, maar dinsdag zei hij toch graag met de politie in gesprek te willen. "Ik was net aan mijn hart geopereerd vlak voor het eerste verhoor en was toen nog heel duizelig. Daardoor kon ik niet goed antwoord geven op de vragen." Of hij de zaak wil bekennen, werd niet duidelijk.

Voor A. zelf was het vooral belangrijk om te weten of hij zou worden vrijgelaten. De officier van justitie zei meteen al dat geen goed idee te vinden.

De man krijgt volgens haar alle zorg die hij nodig heeft in de gevangenis en is volgens een deskundige ook fysiek in staat om daar te verblijven.

"Het gaat hier om een bijzonder ernstig zedenmisdrijf met een zeer kwetsbaar slachtoffer. En de kans dat het opnieuw misgaat, is groot omdat we nog helemaal niets weten over de persoon van deze verdachte", zei zij er ook over.

Eerst nog onderzoeken
De rechtbank was het daarmee eens en besloot om A. voorlopig in zijn cel te laten. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 6 november.

Voor die tijd moet niet alleen hij, maar ook de moeder van het vermeende slachtoffer nog worden gehoord en er wordt een betrouwbaarheidsonderzoek gedaan naar de verklaring van het meisje. A. moet bovendien nog psychologisch worden onderzocht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel