Jonge mantelzorgers kunnen deze week tot rust komen: 'Even weer kind zijn'

LELYSTAD • Di 23 juli 2024 | 15:35 • Dinsdag 23 juli 2024 | 15:35

Voor veel jonge mantelzorgers is even ontspannen vaker uitzondering dan regel. Ook in de vakanties komen ze niet altijd toe aan leuke dingen doen en daarom organiseert Stichting Welzijn Lelystad een zomerkamp voor deze groep om een beetje tot rust te komen.

De 24 mantelzorgers die meedoen aan het zomerkamp zijn tussen de 4 en 24 jaar oud. Iedere dag dragen zij de zorg voor een familielid dat te maken heeft met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische aandoening.

Eén van de kinderen die meedoet aan het zomerkamp is de tienjarige Evy. Zij is mantelzorger voor haar moeder. "Ze heeft een tumor in haar hoofd en daardoor kunnen we sommige dingen niet doen."

Voor Evy is de zorg voor haar moeder een dagelijkse taak. Haar vader is overdag aan het werk en daarom neemt Evy het dan over.

Zo zet ze thee voor haar moeder en neemt ze de tijd om bij haar te zitten en te kletsen als ze erg ziek is. "Ik vind het soms verdrietig, maar af en toe ook wel fijn."

Veel jonge mantelzorgers
Het verhaal van Evy staat niet op zichzelf. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is 25 procent van kinderen onder de achttien jaar een mantelzorger.

Toch zijn veel kinderen zich niet bewust dat ze deze rol hebben. "Je kunt het aan kinderen niet zien en ze praten er niet gemakkelijk over", zegt Liesbeth Krouwel, jeugdcoach bij Stichting Welzijn Lelystad. "Daardoor blijven veel kinderen onder de radar."

De organisatie ondersteunt jonge mantelzorgers met emotionele en praktische hulp. Volgens Krouwel hebben jonge mantelzorgers niet alleen een zorgtaak, maar maken ze zich ook zorgen om de situatie zelf of komen ze zelf zorg tekort. "Deze week is er voor dat ze zich even kunnen ontzorgen."

Surfen, kanoën en vissen
Naast Stichting Welzijn Lelystad wordt deze week mogelijk gemaakt door steun van de Rotary en Tom's Creek, waar ook het zomerkamp gehouden wordt. "Deze kinderen hebben vaak niet de mogelijkheid om kind te zijn", zegt eigenaar Tom Bremer. "Daarom organiseren we dit en worden ze totaal ontzien. Ze hoeven zelfs geen afwas te doen."

Het zomerkamp is tot en met vrijdag en er staan tal van activiteiten op het programma. Zo gaan de deelnemers bijvoorbeeld surfen, kanoën, vissen en boogschieten.

Naast een leuke tijd vindt Evy het ook fijn dat ze een week met lotgenoten kan optrekken. "Het is fijn om met een ander erover te praten, omdat je het dan even niet bij je hoeft te dragen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel