Verhuurder eist 7.000 euro achterstallige huur, maar huurder lijkt vertrokken

LELYSTAD • Di 23 juli 2024 | 5:55 • Dinsdag 23 juli 2024 | 5:55

Een bevel tot ontruiming en de betaling van zeker 7.000 euro aan achterstallige huur. Dat eist een particuliere woningverhuurder uit Lelystad tegen zijn huurder. De zaak diende maandagmiddag bij de rechtbank in Almere.

Het geschil draait om de verhuur van een eengezinswoning in de Harderwijkstraat in Lelystad. Bij die woning vond op 2 juni een explosie plaats. De buurt werd toen om 02:00 uur 's nachts opgeschrikt door een zeer luide knal. Door de explosie ontstond brand bij de woning. Die kon snel worden geblust.

Bij de ontploffing raakte niemand gewond. Maar er was wel materiële schade. Zo raakte de voordeur van de woning beschadigd. Volgens de verhuurder was er ook schade aan de gevel van het pand, aan de voegen in de pui en de tegels in de tuin. Bij naastgelegen woningen werden meerdere resten gevonden van het explosief.

De burgemeester van Lelystad stelde op 5 juni tijdelijk cameratoezicht in bij het pand. Dat toezicht liep af op 5 juli.

Gedaagde laat verstek gaan bij zitting
"Ik betreur het dat de gedaagde niet aanwezig is", zei de advocaat van de verhuurder tijdens de zitting. De advocaat zei het ook spijtig te vinden dat er ook geen raadsman was komen opdagen die namens de gedaagde het woord kon voeren. Daardoor werd in de rechtbank niet duidelijk hoe de huurder zich in deze zaak opstelt.

Volgens de verhuurder kwamen er ook voor de explosie veel klachten bij hem binnen over de huurder. Er zouden zo'n 10 mensen in het pand hebben gewoond en er zou vaak sprake zijn geweest van geluidsoverlast. Ook zou er bij de woning een politie-inval zijn geweest waarbij toen één van de bewoners zou zijn aangehouden. Volgens de raadsman van de verhuurder waren omwonenden huiverig om verklaringen te geven over de overlast uit angst voor mogelijke represailles.

Huurder lijkt inmiddels vertrokken
De verhuurder van de woning stelt dat de explosie van begin juni voor zeker 13.000 euro schade heeft gezorgd aan de buitenkant van de woning. Of er ook schade is binnen in de woning weet de verhuurder niet omdat hij naar eigen zeggen nog niet de kans heeft gehad om de woning van binnen te bekijken.

De verhuurder zei dat hij een afspraak had met de huurder, maar die was op het afgesproken tijdstip niet thuis. Toen de verhuurder via een achterraam naar binnen keek, was de woning naar zijn zeggen 'helemaal leeggehaald'. Volgens hem zag het huis er van binnen 'behoorlijk slecht' uit.

Waar de huurder naartoe is gegaan, werd tijdens de zitting in Almere niet duidelijk. Als het nog nodig is, zal de rechtbank op 5 augustus uitspraak doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel