Brandweer blust nog steeds in Ens, dit is waarom

ENS • Zo 21 juli 2024 | 17:11 • Zondag 21 juli 2024 | 17:11

In Ens ontstond vrijdag een verwoestende brand waarbij drie schuren volledig in vlammen opgingen. Ondanks dat de brand op vrijdagmiddag rond 15:00 uur begon, is de brandweer zondag nog bezig met nablussen.

De brandweer werd aan het begin van de middag, zo'n 48 uur na het ontstaan van de brand, opgeroepen omdat er opnieuw rook uit de ingestorte schuren komt. Dat komt door de inhoud van de schuren, legt een woordvoerder de brandweer uit. "Loodsen gevuld met pallets en verpakkingsmateriaal kunnen heel lang branden. Het blijft smeulen en er kunnen steeds weer kleine brandjes ontstaan."

Het verkoelende effect van bluswater is maar minimaal wanneer brandbare materialen dicht op elkaar liggen. Er kunnen daardoor nog dagenlang brandhaarden oplaaien.

Dat klinkt misschien gevaarlijk, maar volgens de brandweer kan dit niet zoveel kwaad. Er is geen uitbreidingsgevaar. Om de schade en rook te beperken, blijft de brandweer de kleine brandjes wel blussen.

Gecontroleerd uit laten branden
De brand begon vrijdag in een schuur met bloembollen en pallets en verspreidde zich snel naar twee omliggende schuren. Hierin stonden voertuigen en verpakkingsmateriaal. De brandweer besloot uiteindelijk de schuren gecontroleerd uit te laten branden. Omdat er veel brandbare materialen lagen opgeslagen, zou blussen weinig zin hebben.

Bovendien zou er meer rook zijn ontstaan als de brandweer actief was gaan blussen. De rookpluimen verspreiden zich dan nog verder. De rook was afgelopen vrijdag al tot in wijde omtrek zichtbaar, van Schokland en Biddinghuizen tot het Friese Oudemirdum.

Lees meer: Schuren afgebrand in Ens, rookpluimen in wijde omtrek te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel