Almere wil af van term Amsterdam Bay Area: 'Nodeloos verengelst'

ALMERE • Zo 21 juli 2024 | 14:33 • Zondag 21 juli 2024 | 14:33

Als het aan de Almeerse gemeenteraad ligt, verdwijnt binnenkort de term 'Amsterdam Bay Area'. Bijna alle partijen vinden dat de gemeente het voortaan moet hebben over 'de Baai van Almere'.

Amsterdam Bay Area verwijst naar het gebied rondom het IJmeer, waar de komende jaren veel nieuwe woningen staan gepland. Aan de Amsterdamse kant gaat het dan om IJburg, maar ook het toekomstige stadsdeel Almere Pampus valt daaronder.

Raadsleden ergeren zich aan de Engelse term en vinden de benaming niet Almeers genoeg. "Alsof Almere een soort buitenwijk van Amsterdam is", zegt Jeroen Dobber van Leefbaar Almere, die het voorstel tot een naamsverandering heeft ingediend.

Ook PvdA-raadslid Leida Höhle noemt de term 'nodeloos verengelst': "Laten we kijken of daar iets Almeers in kunnen verwerken. Het is ook gelukt om het Muiderzand te rebranden tot het Almeerderstrand."

Welke naam dan wel?
Wethouder Paul Tang, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Almere Pampus, snapt de ergernis. Wel benadrukt hij dat Almere niet de enige is die de term gebruikt. "We kunnen wel bij onze partners een andere naam promoten, maar kijk dan wel goed welke naam daar goed zal vallen."

Vooralsnog wil de raad dat de gemeente het voortaan heeft over 'de Baai van Almere'. Uiteindelijk stemmen alleen D66 en DENK tegen het voorstel. Dat betekent dat een overgrote meerderheid van 37 van de 45 raadsleden voor is. "Dat is me nogal een naamswijziging, zeg", reageert de burgemeester.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel