Stanley (37) wil geen tbs met dwangverpleging: 'Ik hang mezelf nog liever op'

LELYSTAD • Za 20 juli 2024 | 11:02 • Zaterdag 20 juli 2024 | 11:02

Een persoonlijkheidsstoornis met trekken van borderline, een posttraumatische stressstoornis (PTSS) door zijn roerige jeugd en problemen met Jeugdzorg over zijn eigen uit huis geplaatste kinderen. De 37-jarige Stanley B. uit Lelystad heeft geen gemakkelijk leven achter de rug.

Van tbs met dwangverpleging zou hij volgens deskundigen 'het snelst opknappen' maar B. wil dat niet. "Ik hang mezelf nog liever op."

B. moest vrijdag voorkomen omdat hij vorig jaar zijn bejaarde moeder zou hebben gegijzeld en bedreigd in haar zorgwoning aan de Parkzijde in Lelystad. Hulpdiensten rukten op die vrijdag 16 juni massaal uit voor de man. Hij was bij zijn moeder ingetrokken, omdat het thuis bij zijn vrouw niet meer ging. Maar hier sloeg de vlam alsnog in de pan.

Dood in de ogen gekeken
Volgens de officier van justitie barricadeerde hij ramen en deuren, zette een mes op de keel van zijn moeder en pakte hij haar de alarmknop af. Hij zou ook een aansteker bij haar medische zuurstofflessen hebben gehouden. "Ik heb de dood in de ogen gekeken", zei de vrouw later bij de politie.

Het slachtoffer vertelde dat ze die ochtend wakker werd en haar zoon alle ramen en deuren had gebarricadeerd, omdat hij bang was dat er mensen binnen zouden komen. Hij raakte in aanloop naar die dag volgens haar steeds meer in een psychose. "Ik heb niets meer om voor te leven, mama", zei hij, terwijl hij door het huis ijsbeerde met twee grote slagersmessen in zijn handen.

Huis laten ontploffen
De politie werd gealarmeerd en agenten vonden de situatie die ze aantroffen zo dreigend, dat ze een arrestatieteam en een onderhandelaar inschakelden. "Ik laat de woning ontploffen", zou B. hebben geroepen.

Hij bekent het verhaal in grote lijnen, al ontkent hij dat hij een vlam bij de zuurstofflessen heeft gehouden en een mes op de keel van zijn moeder heeft gezet. "Daar heeft ze zich denk ik in vergist."

Maar hij heeft hoe dan ook spijt van wat er is gebeurd met zijn moeder, met wie hij naar eigen zeggen een goede band had en heeft. "Ik was in paniek die ochtend en ik wilde graag hulp, maar die kreeg ik niet. Ik hoopte dat ze me op zouden pakken zodat ik geen foute dingen meer kon doen. Nu heb ik elke dag spijt van wat ik heb gedaan."

Uit huis geplaatst
B. kwam al vaker in aanraking met Justitie. Zo werd hij veroordeeld omdat hij een van zijn dochters zonder toestemming had meegenomen. Op 21 maart 2022 ging hij opnieuw de fout in met zijn 1-jarige dochtertje. Dit meisje zou uit huis worden geplaatst, maar de vader verzette zich daar hevig tegen door met bakstenen te gooien en te dreigen een pan met kokend heet vet naar de politie en medewerkers van Veilig Thuis te gooien.

Op 30 juni 2022 wachtte hij zijn toen 13-jarige dochter op bij haar school en nam haar mee. Zij was toen net als de andere drie kinderen al een tijdje uit huis geplaatst. De hele dag zwierf hij met haar door de stad, terwijl de politie op zoek was en ook een Amber Alert liet uitgaan, waarbij landelijk een foto van het meisje werd verspreid. Ze werd uiteindelijk in goede gezondheid teruggevonden.

Gevaar voor anderen
Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzochten B. en denken dat tbs met dwangverpleging de enige oplossing is om hem weer op de rails te krijgen. Maar de Lelystedeling is daar fel op tegen. "Ik hang mezelf liever op dan dat ik gedwongen behandeling krijg. Een vogeltje in een kooi kan wel leven, maar niet vliegen."

Nog voordat de deskundige in de rechtszaal kon vertellen over haar advies, vertrok hij weer richting de gevangenis. "Om mezelf te beschermen tegen de oude pijn die dat oprakelt."

Toch eiste de officier van justitie wel de tbs met dwangverpleging, naast een jaar cel die hij inmiddels al heeft uitgezeten. "Hij is zonder behandeling een gevaar voor zichzelf en voor anderen. En eerdere pogingen om hem te helpen, mislukten. Daarom is dit de beste optie."

Het vonnis is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel