Schuren afgebrand in Ens, rookpluimen in wijde omtrek te zien

ENS • Vr 19 juli 2024 | 15:25 • Vrijdag 19 juli 2024 | 15:25

Bij een agrarisch bedrijf aan de Drietorensweg in Ens is vrijdagmiddag brand uitgebroken. De rookpluimen waren in de wijde omtrek te zien. Een woonhuis in de buurt is gespaard gebleven. 

De brand ontstond rond 15:00 uur. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de brand ontstaan in een schuur met bloembollen en pallets. Ook twee schuren daaromheen hebben vlam gevat. In deze schuren stonden voertuigen en verpakkingsmateriaal. De schuren zijn niet meer te redden.

Niet blussen
Omdat ze als verloren beschouwd worden, laat de brandweer de schuren nu gecontroleerd uitbranden. De verwachting is aan het einde van de middag dat dit nog enkele uren gaat duren. 

Volgens de brandweer wordt er niet meer geblust. De rook gaat nu namelijk rechter omhoog, maar als er weer geblust wordt, is de kans groot dat hij weer richting Ens trekt en daar neerkomt. 

Het naast de drie loodsen gelegen woonhuis is door de brandweer bespaard gebleven. 

Asbest
Er zijn in het dorp metingen gedaan. Volgens de woordvoerder zijn er geen schadelijke stoffen in de lucht gekomen. Wel was er nog een klein schuurtje waarbij asbest in het dak zat, maar dat is binnen het perceel gebleven volgens de brandweer.

De brandweer meldt dat er in de omgeving van Ens zwarte deeltjes terecht gekomen kunnen zijn. Volgens de brandweer is dat geen gevaarlijk materiaal en kunnen bewoners dat met handschoenen aan gewoon weggooien. 

Vanwege de omvang van de rook, de hoge temperatuur van vandaag en het benodigde bluswater heeft de brandweer direct groot opgeschaald. Door de warmte is het volgens de woordvoerder nodig om de brandweerlieden snel af te kunnen lossen. Meerdere eenheden uit onder meer Ens, maar ook uit Lelystad, Urk en Nagele zijn aanwezig.

Rookpluim van ver te zien
De rook is in de wijde omtrek te zien. Zo melden mensen dat de rook vanaf de A6 te zien is. Rijkswaterstaat meldt dat de rook geen hinder oplevert voor het verkeer.

Ook een inwoner van de wijk De Zuidert in Emmeloord laten weten dat de rook daar neerslaat en dat deze 'te proeven is'. De rookwolk is ook zichtbaar vanaf Schokland, in Biddinghuizen, Dronten, Lelystad en zelfs in het Friese Oudemirdum. 

Dronten

Elly

Schokland

Peter

Ens

Stan

Biddinghuizen

Martijn

Oudemirdum, Friesland

Marina

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel