Vijf oppositiepartijen presenteren tegenbegroting: Geen lastenverzwaring voor inwoners

ALMERE • Do 18 juli 2024 | 22:30 • Donderdag 18 juli 2024 | 22:30

Geen lastenverhoging voor inwoners en ondernemers, geen verhoging van de parkeertarieven en geen geld uitgeven aan nieuwe plannen. In plaats daarvan moet de gemeente Almere zich alléén bezig houden met de kerntaken die wettelijk verplicht zijn.

Dat stellen vijf oppositiepartijen in de gemeenteraad voor om zo de bezuinigingsplannen van de huidige coalitie terug te draaien draaien. De partijen VVD, PVV, 50PLUS, Forum voor Democratie en Almere Partij hebben donderdagmiddag op de Esplanade een 'schaduwakkoord', een soort tegenbegroting, gepresenteerd. Dat is een document waarin zij hun voorstellen doen om de begroting van de gemeente sluitend te maken.

Burgers en ondernemers ontzien
Almere staat er financieel slecht voor. Volgens recente cijfers moet de gemeente nog 38,8 miljoen euro bezuinigen. Burgemeester en wethouders hebben vorige week allerlei maatregelen gepresenteerd om de financiën van de stad op orde te krijgen.

Onderdeel daarvan is de verhoging van de belastingen en de tarieven. Deze verhoging is twee maanden geleden al afgesproken door coalitiepartijen PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Leefbaar Almere en het CDA.

Alternatief
De vijf oppositiepartijen onderschrijven dat er bezuinigd moet worden om de begroting van de stad sluitend te krijgen, maar vinden dat er verkeerde keuzes worden gemaakt. Ze vinden dat de rekening niet bij de inwoners en ondernemers neergelegd mag worden.

"Dit schaduwakkoord biedt een alternatief. Een alternatief om te laten zien dat er andere keuzes mogelijk zijn en dat het niet perse noodzakelijk is om de lasten te verzwaren", zegt VVD'er Lesley van Hilten namens de vijf partijen.

Alléén wettelijke taken
De partijen vinden dat de gemeente eerst de basis op orde moet hebben, voordat er gedacht wordt aan extra projecten. Zo kan er volgens hen 700.000 euro per jaar worden bespaard als er een streep wordt gezet door de Duurzaamheidsagenda. Daarin staan onder meer plannen om de klimaatdoelstellingen te halen en Almere voor te bereiden op klimaatveranderingen. Dat is een bezuiniging van 100 procent.

Ook kunst en cultuur moeten wat inleveren. Zo stellen de partijen een bezuiniging voor van vijf procent op theater en expositiecentrum Kunstlinie, wat jaarlijks ruim 200.000 euro zou opleveren.

25 posten
De partijen willen verschillende bedragen bezuinigen op in totaal 25 posten. Te denken valt aan welzijn, bibliotheken, cultuureducatie, wijkteams communicatie en marketing.

Alle bezuinigingsvoorstellen zouden bij elkaar 16,8 miljoen euro per jaar opleveren. De bezuinigingen van 17 miljoen euro, die de gemeente moet doorvoeren op de jeugdzorg, zijn hierbij niet meegeteld.

En nu hoe verder
Na de zomervakantie praat de gemeenteraad over de bezuinigingsmaatregelen die burgemeester en wethouders vorige week hebben gepresenteerd. De vijf oppositiepartijen zullen die gelegenheid aangrijpen om hun voorstellen te verdedigen.

De kans dat de voorstellen van deze oppositiepartijen worden uitgevoerd, is klein. Dat komt doordat zij geen meerderheid hebben in de gemeenteraad. Van de 45 zetels hebben zij er samen slechts 16.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel