Enige nest van grauwe kiekendief in Flevoland is van bejaarde Abe

FLEVOLAND • Vr 19 juli 2024 | 6:32 • Vrijdag 19 juli 2024 | 6:32

Zijn naam is Abe en hij is 17 jaar oud. Hij is daarmee hoogstwaarschijnlijk de oudste mannelijke grauwe kiekendief van Europa. Jaar op jaar is Flevoland dé plek voor hem om een nestje te maken, sinds vier jaar ook met hetzelfde (jongere) vrouwtje. Er werden dit jaar in het buitengebied van Lelystad vier eieren gelegd, maar slechts één jong redde het.

Het is dit jaar ook het enige nest van de soort in Flevoland. Het voortbestaan van de grauwe kiekendief in onze provincie is daarmee erg onzeker. De andere jongen hebben het waarschijnlijk niet overleefd omdat er dit jaar maar weinig muizen waren.

Het nest van Abe dit jaar

Harold Boer

Het jong kreeg woensdagmiddag een ring, zodat hij gevolgd kan worden. De vogels zijn gemiddeld maar zo'n vier maanden per jaar in Nederland, daarna vertrekken ze naar het zuiden richting de Sahara. Iets voorbij de Sahara overwinteren ze en doen ze zich tegoed aan sprinkhanen.

In de gaten
Terwijl het jong geringd werd, hield Abe het geheel van een afstand in de gaten. Zodra het klaar was en het jong weer veilig in het nest zat, kwam Abe weer kijken. Het vrouwtje liet zich niet zien. Dit jong is al het vijfentwintigste jong van Abe.

Het nest vanuit de lucht

Harold Boer

Kiekendief Abe werd vernoemd naar Abe Dijkstra, vrijwilliger van het eerste uur van Stichting Grauwe kiekendief- Kenniscentrum Akkervogels. Omdat de vogel een zender kreeg, kreeg hij ook een naam. In 2019 is vrijwilliger Abe Dijkstra overleden.

Tijdens het ringen werd het jong ook onderzocht. Ondertussen pikte de kiekendief de onderzoeker in haar handen: "Hij is heel fel, dat is een goed teken," zegt vogelringer Almut Schlaich daarover. Hij blijkt 25 dagen oud en is goed op gewicht.

Almoed Vlaig onderzoekt het jong

Om nest heen maaien
Omdat de grauwe kiekendief middenin een graanveld van de Universiteit van Wageningen nestelt, wordt de medewerkers gevraagd om het nest te beschermen en te wachten met maaien. Schlaich verwacht dat het jong over tien dagen kan vliegen maar het graan moet eigenlijk over zeven dagen al worden gemaaid.

Een medewerker laat weten dat, indien nodig, er een paar vierkante meter rond het nest niet wordt gemaaid. "Het is even lastig maar het is natuurlijk vooral ook prachtig dat de soort hier een nest heeft."

Hongerstreepjes
In de krop (het gebied onder de snavel) van het jong is een bobbeltje te voelen, een teken dat hij recent nog heeft gegeten. Dat is een goed teken. Wel heeft hij lichte grijze streepjes op de veren, ook wel hongermalen genoemd. "Als de veren groeien en er is niet genoeg voedsel dan worden ze op sommige plekken zwakker, dan krijgen ze dit soort hongerstreepjes."

De hongerstreepjes

Schlaich concludeert aan de vele streepjes dat het jong wel een moeilijke start heeft gehad. Dat de andere jongen het niet hebben gered, kan daarom ook een strategische keuze van de ouders geweest zijn: "Ze hebben dan liever één sterk jong dan vier zwakke jongen."

Grauwe kiekendief Abe

Raymon Melchers

Het voortbestaan van de soort is volledig afhankelijk van bescherming, geeft Schlaich aan. "Dat komt omdat ze op de grond broeden, in gewassen. Zonder nestbescherming zou de populatie al uitgestorven zijn, in heel Europa." Verschillende milieuorganisaties hebben een plan bedacht om onder meer het leefklimaat voor de kiekendief te verbeteren.

Lees ook: Tientallen miljoenen extra nodig om akker- en weidevogels te laten terugkeren

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel