Extra geld voor vernieuwende zorg moet knelpunten verminderen
Provinciale Staten willen 750.000 euro reserveren voor projecten om in Flevoland vernieuwende initiatieven te organiseren op het gebied van zorg en wonen. Die moeten helpen om knelpunten in de zorg tegen te gaan.
De Staten hebben hiervoor woensdag unaniem een voorstel aangenomen, dat was ingediend door de ChristenUnie en namens zes andere fracties.
ChristenUnie-fractievoorzitter Ria Visser-Kapitein maakt zich zorgen over de bereikbaarheid van de zorg in Flevoland.
Zo is de ambulancezorg volgens de partij in sommige gebieden niet in orde en is er sprake van blinde vlekken, waar er soms geen of te weinig ambulances en personeel zijn.
Zorgenkindje
De sluiting van de spoedpoli in de avonden en weekenden bij het St Jansdal-ziekenhuis in Lelystad maakt de zorg ook minder bereikbaar. Ria Visser noemde noordelijk Flevoland een zorgenkindje.
De ChristenUnie hoopt dat het nieuwe kabinet de acute zorg versterkt en binnenkort een keuze maakt uit scenario's, die het vorige kabinet eerder dit jaar heeft opgesteld.
Omdat ongewis is wat dit voor Flevoland betekent, stellen de fracties in Provinciale Staten voor om geld uit te trekken voor vernieuwende initiatieven voor zorg en wonen.
Preventie en nieuwe technologie
Te denken valt aan projecten op het gebied van preventie, verbetering van de zorgkwaliteit, samenwerking tussen zorg- en welzijnsinstellingen en gebruik van nieuwe technologie.
"Deze interventies dragen bij aan een vitale samenleving waar onze inwoners de juiste woonplek, zorg en ondersteuning kunnen krijgen die nodig is nu en in de toekomst," aldus het voorstel van de ChristenUnie.
De Staten vragen het college van Gedeputeerde Staten om 750.000 euro op te nemen in de begroting voor volgend jaar, zodat er in november over kan worden besloten.
Geen gaten vullen
Gedeputeerde Sjaak Simonse stond positief tegenover het voorstel, maar beaamde dat het geld niet bedoeld mag zijn om gaten te vullen die zorgverzekeraars laten vallen.
Simonse stelde verder dat de aanrijtijden van de ambulances over het algemeen binnen de wettelijke normen zijn. "Dit vraagt niet om actie," aldus de gedeputeerde, die aankondigde nadere cijfers bij de GGD en ambulancezorg op te vragen.
Het afschalen van de spoedzorg noemde Simonse "maar goed ook, want het was in veel gevallen schijnveiligheid met iemand achter een balie zonder dat de zorg erachter goed was georganiseerd. Dat doet er niets aan af dat het wenselijk is om dit goed te organiseren, maar dit is aan het kabinet en niet aan de provincie."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Provinciale Staten willen dat Metropoolregio harder loopt voor problemen stroomnet
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberProvinciale Staten van Flevoland vinden dat er binnen de zogeheten Metropoolregio Amsterdam (MRA) meer werk gemaakt moet worden van de capaciteitsproblemen met stroomnetwerken. De MRA lijkt hiervoor n...
-
Als het aan Flevolandse franchisenemers ligt, verdwijnt Blokker niet uit het straatbeeld
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe Blokker-filialen in Dronten, Emmeloord en Almere Muziekwijk willen samen met 42 andere filialen in het land een zelfstandige doorstart maken, als dat het hoofdkantoor van Blokker niet lukt. Het zij...
-
KRNM Urk krijgt nieuwe reddingboot, maar is er niet blij mee
URK • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op Urk krijgt een nieuwe reddingboot, maar daar is de organisatie allerminst blij mee. Dat zegt woordvoerder Kees Brinkman van de landelijke KNRM...