Hevige brand door vergeten pan: 'Het ging eigenlijk altijd fout als ik ghb gebruikte'

EMMELOORD • Wo 17 juli 2024 | 18:30 • Woensdag 17 juli 2024 | 18:30

Het enige dat ze zich nog herinnert, is dat ze frikandellen wilde bakken. Niet in een frituurpan, want die had ze niet, maar gewoon in een pan op het fornuis. Maar de 38-jarige M.M. uit Emmeloord vergat op 20 augustus 2022 haar pannetje met vet, omdat ze onder invloed was van ghb.

Er ontstond een hevige woningbrand aan de Sont in Emmeloord en als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt de vrouw een taakstraf voor haar onvoorzichtigheid.

Het was nog maar kort geleden dat haar kinderen uit huis waren geplaatst en er waren meer tegenslagen in het leven van M. "Het is geen excuus, maar wel een verklaring", verwoordt de advocaat van M. het woensdagmiddag in de rechtszaal.

De vrouw uit Emmeloord kampte volgens haar raadsvrouw niet met een ghb-verslaving, maar haar dossier laat wel zien dat de politie er twee keer eerder aan te pas moest komen toen M. de vloeibare drugs had gebruikt. "Het ging eigenlijk altijd fout als ik ghb gebruikte", verklaarde de vrouw.

Vrouw ontdekt door warmtecamera
Deze keer had haar gebruik grote gevolgen. Volgens de brandweer zag de woning zwart van de rook. Nader onderzoek wees uit dat één van de gaspitten op volle sterkte aanstond en de verkleuring in de pan liet zien dat deze door lange tijd op het fornuis te hebben gestaan veel heter was geworden dan bij normaal gebruik bij het koken.

M. werd door een warmtecamera van de brandweer gedetecteerd in de woonkamer. Ook zij zag zwart van de rook. Ze kon nog op haar benen staan, maar wist volgens de brandweer niet wat er aan de hand was.

Toen ze de vrouw buiten neerlegden, zei ze: "Ik wil niet, ik wil niet, ik wil hier blijven", waarna ze wegviel en door de ambulance werd meegenomen.

Wijntje bij Netflix
De brand bijna twee jaar geleden en het besef wat er had kunnen gebeuren, heeft de verdachte voorgoed genezen, vertelt ze de rechters. "Ik ga nooit meer gebruiken, nooit meer. Alleen nog een wijntje voor de gezelligheid, bij een barbecue of een avondje Netflix."

Volgens haar advocaat heeft M. de afgelopen jaren keihard gewerkt en heeft ze ervoor gezorgd dat haar kinderen in het weekend bij haar op bezoek mogen komen.

Zwaargewond
En dat allemaal terwijl ze nog meer tegenslag te verduren kreeg. Bij een auto-ongeluk eerder dit jaar raakte ze ernstig gewond. Ze raakte blind aan één oog, moest aan haar kaak en aan haar knie worden geopereerd, waar platen in zijn gezet.

De behandeling van haar rechtszaak liep daardoor ook vertraging op, de vorige keer dat de zaak op de agenda stond, lag M. op de operatietafel. Eerder werd de rechtszaak al uitgesteld omdat het rapport van de Reclassering niet klaar was.

12,5 milliliter ghb
Dat de inhoudelijke behandeling zo lang op zich liet wachten, dat M. in de tussentijd niet met politie of justitie in aanraking is geweest en dat er een positief rapport ligt van de reclassering, weegt de officier van justitie mee in haar voordeel.

Strafverzwarend vindt hij echter dat ze onoplettend was doordat ze onder invloed was van ghb. Ook werd er in haar woning een flesje met 12,5 milliliter ghb gevonden.

Het OM eist een taakstraf van 160 uur, waarvan 100 voorwaardelijk met aftrek van de veertien dagen dat M. in voorarrest zat. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel