Na 28 neemt pastoor afscheid van Almere: 'Ik was een compagnon in hun verdriet'

ALMERE • Wo 17 juli 2024 | 16:41 • Woensdag 17 juli 2024 | 16:41

Diep in zijn hart had hij het liefste willen blijven, maar toch komt er voor pastoor Sandor Koppers na 28 jaar een einde aan zijn tijd bij de Sint Bonifatius Parochie in Almere. Vorig weekend maakte de pastoor bekend dat hij gevraagd is om een parochie in 't Gooi te leiden.

En dat sloeg bij de kerkleden in als een bom, vertelde hij woensdagmiddag in de uitzending bij Flevoland. "Een beetje geschokt. Sommige mensen waren in tranen, het kwam voor hen als een donderslag bij heldere hemel."

Rouleren
Normaal veranderen pastoors volgens Koppers na vijf tot tien jaar van plaats. Hij had best nog willen blijven tot zijn pensioen over zes jaar.

"Dat had ik ook niet erg gevonden. Dat heb ik ook wel tegen mijn baas, de bisschop van Haarlem-Amsterdam gezegd. Maar hij wilde toch wat veranderen."

Grote veranderingen
Koppers heeft Almere en de kerk de afgelopen decennia flink zien veranderen. Toen hij begon waren er bijvoorbeeld de helft minder inwoners in de stad, maar ook de samenstelling is nu anders.

"De parochie is steeds diverser geworden. We hebben bijvoorbeeld een hele grote groep uit het Midden-Oosten. Die mensen moeten daar echt vechten om katholiek te zijn, om christen te zijn, in zo'n islamitische wereld en blijven dus heel trouw aan hun geloof. Die strijken hier dan neer en die komen wel."

Bijzondere momenten
Terugkijkend op de bijna dertig jaar als pastoor in Almere noemt Koppers de bijzondere contacten met de Almeerders het belangrijkste. "In die tijd ben ik in staat geweest om relaties aan te gaan met mensen. Om iets voor mensen te betekenen."

Zowel tijdens vrolijke als heel verdrietige gebeurtenissen in families. "Juist bij die hele intense verdrietige momenten, zoals het overlijden van een kind, ben ik in staat geweest om daar langere tijd bij op te trekken. Dan ben je meer dan een functionaris die even een dingetje doet, maar dan ben je ook een vriend, een compagnon in bijvoorbeeld hun verdriet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel