10 jaar na MH17: teamleider identificatieteam blikt terug op de vliegtuigramp 

FLEVOLAND • Wo 17 juli 2024 | 18:00 • Woensdag 17 juli 2024 | 18:00

Woensdag is het precies tien jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald boven Oekraïne. Bij deze ramp verloren 298 mensen hun leven, onder wie drie Flevolanders.

Het onderzoek naar deze ramp was een complexe zaak. Een centrale figuur was Charles Lamens, hij was leider van het identificatieteam. Daarnaast was hij ook nog teamchef van de politie Noordoostpolder/Urk.

Het Landelijk Team Forensische Opsporing waar Lamens leiding aan gaf bestond uit 150 familierechercheurs. Zij verzamelden bij nabestaanden gegevens over de 298 slachtoffers van de ramp. Verder zag Lamens toe op de teruggave van stoffelijke resten aan de families.

'Als de dag van gisteren'
Charles vertelt dat de ramp nog altijd voelt alsof het net gebeurd is. Elk jaar rond 17 juli beseft hij zich dat het alweer even geleden is, ook al voelt het nog als de dag van gisteren.

Hij is als teamleider betrokken geweest bij de nasleep van meerdere rampen en volgens hem is elke ramp uniek. "Je neemt altijd stukjes van de ramp mee in de rest van je leven", zegt Lamens.

Uitdagingen
Eén van de grootste uitdagingen waarmee Charles en zijn team werden geconfronteerd, was het verzamelen van accurate gegevens over de slachtoffers.

In Nederland hebben we volgens hem de gegevens verzameling goed op orde, maar voor de identificatie van buitenlandse slachtoffers was dat vaak lastiger.

Daarnaast zat er een ander bijzonder element in dit onderzoek. De slachtoffers werden namelijk naar Nederland gehaald in plaats van een identificatie in het land waar de ramp heeft plaatsgevonden.

Dit was een enorme logistieke operatie. "Zoveel slachtoffers in één keer in Nederland hebben wij nog niet gehad om te identificeren, dus dat maakte wel indruk", vertelt Lamens.

Contact met de nabestaanden
Een ander belangrijk onderdeel van Charles en zijn team was het informeren van nabestaanden. Ze probeerden zo open mogelijk te zijn tegen de nabestaanden over het proces. Lamens vertelt dat zij geen onderzoek hebben gedaan naar de oorzaak van de ramp.

"Wij kunnen heel open zijn naar nabestaanden over wat wij doen voor de identificatie van slachtoffers, daarin hebben wij ook geen geheimen", vertelt de oud-politiechef. Dat zorgde volgens hem ook weer voor begrip van de nabestaanden over waarom zaken soms langer kunnen duren.

Volgens Lamens hebben de familierechercheurs een cruciale rol gespeeld in het contact met de nabestaanden. Het is voor hen ook niet altijd makkelijk geweest. "Het is vooral zwaar en moeilijk geweest voor de familierechercheurs, bij het contact met de nabestaanden komt de emotie natuurlijk volop naar voren."

In het hele land herdacht
In heel Nederland hangen woensdag vlaggen halfstok, een symbolische daad van herdenking en respect. Zo ook bij het provinciehuis in Lelystad.

Ook in veel andere steden en provincies, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Tilburg, hangen de vlaggen halfstok.

Om 15.18 uur, het moment van de ramp, werd in sommige plaatsen twee minuten stilte gehouden, net als bij de landelijke herdenking.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel