Maaiers, schoffels en een grondboor: alles in de strijd tegen de berenklauw

FLEVOLAND • Wo 17 juli 2024 | 6:39 • Woensdag 17 juli 2024 | 6:39

De reuzenberenklauw staat in bloei en dat leidt op verschillende plekken in Flevoland tot overlast. Zo ook in het Tuindersbos achter het Karveel in Lelystad waar de plant rond de volkstuinen groeit. Het sap van de plant kan flink blaren veroorzaken als het in contact komt met de huid. Maar hoe herken je hem en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Er zijn twee soorten berenklauw, namelijk de gewone of Europese berenklauw en de reuzenberenklauw. De gewone berenklauw is een stuk kleiner en heeft meer ronde bladeren terwijl de reuzenberenklauw een zogenaamde invasieve exoot is. Dat wil zeggen dat hij van origine niet in Europa voorkomt.

De gewone berenklauw en de Reuzenberenklauw

Beide soorten zijn schadelijk, maar omdat de reuzenberenklauw zo groot kan worden is die een stuk gevaarlijker. "Die kunnen wel vijf meter hoog worden," vertelt Petra Borsch van Landschapsbeheer Flevoland. "Ze hebben hele dikke stengels met grote brandharen en dat is heel irriterend als je dat op je huid krijgt."
Maaien en schoffelen
De gemeente maait op verschillende plekken de reuzenberenklauw weg maar de maaiers kunnen niet overal goed bij. Daarom schoffelt Borsch samen met een groep vrijwilligers de kleine plantjes van de reuzenberenklauw weg zodat ze niet groter kunnen groeien.

Sinds een aantal jaar wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van een speciale boor. Deze werd samen met hulp van technasiumleerlingen ontwikkeld om de plant ondergronds aan te pakken. "Die werkt op zich heel goed, als je hem dan afgeschoffeld hebt dan kom je bij de wortel uit en die kun je uitboren. Je kan daar ook een smalle schop voor gebruiken, dat je daar de wortel mee kapot maakt."

Volgens Borsch is het wel lastig dat we in Flevoland zulke zware kleigrond hebben. "Als je dan een heel veld met berenklauwen hebt dan ben je wel even bezig. Dan is een schoffel gewoon sneller."

Over je heen vallen
Ondanks het vele schoffelen gebeurt het toch wel eens dat een berenklauw groot wordt. Dan laat Borsch hem staan. "Als je die omschoffelt als ze zo groot zijn, dan kost dat veel moeite en hij kan over je heen vallen, dat wil je allemaal niet. Dan pak je je verlies."

Ondanks het schoffelen en maaien verspreidt de berenklauw zich in sommige gebieden rap. Is het niet dweilen met de kraan open? "We proberen hier in het Tuindersbos de haard te bestrijden. Als je hem laat uitgroeien dan verspreidt hij zich steeds meer."

Borsch hoopt dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de reuzenberenklauw want ook de gemeente kan niet in elk plantsoen kijken. "Het zou fijn zijn als mensen hem in de wijk zien even de schoffel pakken en hem omschoffelen. Houd dat een jaartje in de gaten en dan ben je hem kwijt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel