Ouders balen van bezuiniging Speelhaven, cultuursector haalt opgelucht adem

ALMERE • Zo 14 juli 2024 | 18:01 • Zondag 14 juli 2024 | 18:01

De gemeente Almere wil fors bezuinigen. Van minder onderhoud aan groen, tot aan armoedebestrijding, er wordt in veel zaken gesneden. En dat gaan de Almeerders merken. Eén van die slachtoffers lijkt de Speelhaven in Almere Haven.

De speeltuin is met dagelijks toezicht en beheer een populaire plek voor Almeerse kinderen en de ouders. Zo ook ouder Cassandra. "Het is hier zo leuk. En alles is dicht, zodat je als ouder ook een relaxte dag hebt." De speeltuin heeft een kleine kiosk met eten en drinken.

Begrip in de stad
Volgens oud-Almeerder Shirley is de speeltuin al jaren een begrip in de stad. "Ik heb hier zelf ook altijd gespeeld", lacht ze. Volgens de ouder is de speeltuin erg fijn. "Want hij is altijd schoon en prachtig voor de kinderen." Het verdwijnen van het beheer de komende jaren, vinden de ouders jammer.

In 2022 werd een bezuiniging op speeltuin De Speelhaven nog teruggedraaid na protesten van bewoners, maar nu lijkt de speelplek toch weer op het hakblok te liggen. Het gaat om een bezuiniging van 50.000 euro, voor het beheer van de speeltuin. Of dat voor een sluiting zorgt, is nog de vraag.

Dat maakt de speeltuin zo aantrekkelijk. Ze hebben kinderfietsjes staan, en je kan wat eten halen", verklaart Cassandra. Terwijl ouders bij de Speelhaven balen van het verdwijnen van het beheer, is het gevoel in een ander deel van de stad juist positief.

Opluchting na 'schamele' 3 ton
Onder de kunst- en cultuurmakers heerst opluchting. In plaats van 2 miljoen minder, wordt er maar een 'schamele' 3 ton bezuinigd. De sector lijkt daarmee gespaard, na maanden van zorgen. Tot vreugde van DOCA-voorzitter Jos van Hulst, woordvoerder van de cultuursector in de stad.

"Kunst en cultuur hoort bij een volwaardige stad. En dat is in Almere al beknopt, dit is dan een mooi signaal", zegt Van Hulst. Het uitblijven van die dreigende bezuinigingen zijn volgens de zakelijke leider van Suburbia een goede zet, want Almere kampt met veel sociale uitdagingen. "Er is wantrouwen, polarisatie, eenzaamheid. Wil je dat oplossen, dan moet je ook iets te doen hebben in een stad."

De organisatie van Van Hulst zelf verkeert in zwaar weer omdat een rijkssubsidie is afgewezen. Vanuit het Fonds Podiumkunsten komt geen geld beschikbaar.

Lees ook: Theatergroep Suburbia vreest voor het einde: 'Alles verdwijnt'

Muziekles en bandjes
En dan kom je weer uit bij kunst en cultuur uit. "Dan kunnen mensen eropuit, bandjes zien, muziekles krijgen en talent ontwikkelen", vervolgt Van Hulst zijn betoog. Hij lijkt tevreden met de situatie. Voor nu.

Dat is toch anders bij de Speelhaven, waar ouders liever andere keuzes zien. "Lekker ergens anders bezuinigen, niet op de kinderen. Dat is erg jammer", sluit Shirley af.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel