Zorgen over verdwijnen horeca in Noordoostpolder nu meerdere zaken te koop staan

NOORDOOSTPOLDER • Zo 14 juli 2024 | 20:15 • Zondag 14 juli 2024 | 20:15

Wat is er aan de hand met de horeca in Noordoostpolder? Die vraagt dringt zich op nu meerdere ondernemers er mee stoppen en hun zaak te koop zetten.

De meest recente sluiting was twee weken geleden, toen de uitbaters van Grand Café Emmeloord de deuren achter zich dichttrokken. Eetgelegenheid De Lachende Koe, die in hetzelfde horecapaviljoen zit, ging toen ook dicht.

De horeca wordt nu ter overname aangeboden bij een makelaardij. De exploitanten hebben beide zaken slechts een jaar gerund.

Moeizame start voor het horecapaviljoen
De ondernemers die de twee horecagelegenheden daarvóór in handen hadden, hielden het twee jaar vol. Het horecapaviljoen op De Deel in Emmeloord voldoet al met al nog niet aan de verwachtingen.

Bedoeling was dat het een belangrijke rol zou gaan spelen in het uitgaansleven en op het horecaplein, maar nu het weer leegstaat, is dat niet het geval. Vraag is hoe snel zich weer een uitbater zal aanmelden, eerder bleek die moeilijk te vinden.

De eigenaar van het pand, die het aan ondernemers verhuurt, reageert niet op vragen van Omroep Flevoland. Dus of de huur naar beneden kan en of het pand eventueel in de verkoop komt, is niet bekend.

The Bottom en Café Hero ook in de verkoop
Maar het paviljoen is niet de enige horecagelegenheid die ter overname wordt aangeboden. Verderop in Emmeloord staan ook café The Bottom en Café Hero in de verkoop.

De ontwikkelingen in Emmeloord sluiten aan bij de landelijke trend waarbij het aantal cafés afneemt. Dat heeft onder meer te maken met de gestegen kosten van bijvoorbeeld energie, personeel en inkoop.

Bovendien moet eerder ontvangen coronasteun worden terugbetaald. Dit maakt dat de zogenoemde natte horeca het zwaar heeft.

Voor de overige horeca zoals restaurants is het evenmin gemakkelijk, maar die kan wel rekenen op een breder publiek en is niet afhankelijk van de opbrengst tijdens een paar uurtjes in het weekend. De jeugd op straat merkt ook dat het aanbod voor met name het jonge publiek verschraalt.

Ook in de dorpen gaat horeca dicht
Niet alleen in Emmeloord, ook in de omliggende dorpen staan horecagelegenheden te koop, of krijgen ze een andere bestemming. Het gaat bijvoorbeeld om De Goede Aanloop in Tollebeek en het Wapen van Ens.

Eerder sloten al zaken in andere dorpen zoals Creil, Luttelgeest en Rutten. "Het gaat heel hard", zo zegt Pieter de Raat, voorzitter van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Volgens hem heeft dit alles te maken met de moeilijke positie waarin de horeca verkeert. Maar ook de concurrentie van festivals en ketens waarin de jeugd samenkomt, spelen mee.

De gemeenteraad wil snel actie
De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft oog voor de problematiek en wil werken aan een bruisend Noordoostpolder.

Na de zomervakantie wordt er samen met de wethouder gekeken hoe de gemeente daaraan kan bijdragen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel