Bedreigingen en spullen die over schutting vliegen, Ymere wil gezin met verstandelijk beperkt meisje uit woning zetten

ALMERE • Wo 10 juli 2024 | 6:05 • Woensdag 10 juli 2024 | 6:05

Een urenlange zitting was nodig om woningcorporatie Ymere en de bewoners van een woning in de wijk Europakwartier in Almere Poort tot elkaar te brengen.

Ymere had de zaak aangespannen om het gezin uit de woning te zetten. De verstandelijk beperkte dochter van de huurders zou voor te veel overlast bij buren zorgen.

Tijdens de zitting blijkt dat de vijftienjarige dochter door haar ernstige autistische beperking vaak schreeuwt, zowel binnen als buiten de woning. De advocaat van Ymere zegt dat ze ook op de schutting klimt en onder meer een skippybal en een bord pasta in de tuin van de buurman had gegooid.

Verwijten over en weer
De vader van het meisje zegt dat vooral de buurman hen het leven zuur maakt door aardbeien, op een schaaltje aardewerk over de schutting te gooien. De verwijten gingen over en weer.

De ene partij zegt dat het meisje met haar ambulante verzorger in de tuin zat en haar voet heeft opengehaald aan het schaaltje. De andere partij zegt dat de overlast de buurman teveel werd en dat de aardbeien uit wanhoop werden gegooid, maar dat op dat moment niemand in de tuin aanwezig was.

De vader van het meisje zegt doodsbedreigingen te hebben ontvangen van de buurman. Op dat moment kijkt een medewerker van de woningcorporatie achterom naar de buurman, die ook bij de zitting aanwezig was. Ze waren het duidelijk niet eens met deze lezing. Dat wordt bekrachtigd door de advocaat van Ymere die zegt dat het juist de vader is geweest die de doodsbedreigingen heeft gedaan.

'Onhoudbare situatie'
De situatie zou onhoudbaar geworden zijn en daarom wil de corporatie dat het gezin vertrekt. Ymere stelt tijdens het kort geding dat er geen andere oplossing is. Er zou onderzoek zijn verricht of geluidsisolerende maatregelen mogelijk zijn, maar de woningcorporatie concludeert dat dit de overlast voor de omwonenden niet oplost.

"Het is mijn dochter. Ik kan haar niet bij het grof vuil zetten."

— vader van autistisch meisje
De advocaat stelt daarnaast dat de woning uit 2011 voldoet aan het woonbesluit en degelijk is geïsoleerd. Daarmee zou er ook geen reden zijn voor de corporatie om de kosten te dragen.

De huurder geeft aan dat hij 16.000 euro aan geluidswerende maatregelen uit eigen zak wil betalen en dat hij open staat voor een huurverhoging, om het overige deel van de kosten te betalen, als dat de overlast stopt.

Uiteindelijk zegt de medewerker van Ymere dat zij het bedrag toch willen betalen als de maatregelen zin zouden hebben.

De vader van het meisje wordt emotioneel als de rechter hem vraagt wat hij als oplossing ziet. "We hebben een probleem. Het is mijn dochter. Ik kan haar niet bij het grof vuil zetten. Ik word met de dood bedreigd. Ik durf niet meer thuis te wonen en ik vertrek en blijf weg tot er meer duidelijkheid is."

Hij zegt ook dat nog niet bekend is of zijn dochter in aanmerking komt voor dagbesteding of voltijdsopvang, wat de overlast voor de buurt zou verminderen. Op dit moment krijgt zij thuis ambulante verzorging. Ook zou zij door de jaren heen langzaam iets rustiger worden.

Gezin vertrekt tijdelijk naar India
De man verklaart dat het gezin volgende week naar India vertrekt. Daar komen zij van origine ook vandaan. De man komt anderhalve maand later terug naar Almere, maar zijn vrouw en twee kinderen blijven in India achter tot het geschil is opgelost en afgehandeld. Ook als het nog een klein jaar duurt. "Mijn vrouw kan er niet meer tegen en wil weg."

Ze nemen in overweging om zich definitief in India te vestigen, maar geven gelijktijdig aan ook graag in Almere te willen blijven. De huurder geeft aan dat zijn zoon vriendjes heeft gemaakt en dat zij het leven dat zij sinds 2011 in deze woning hebben opgebouwd niet zomaar willen opgeven.

Zoeken naar gezamenlijke oplossing
Ondanks dat de advocaten van beide partijen meerdere malen elkaar van leugens betichten en de rechter een paar keer moet ingrijpen, komen zij na een schorsing van half uur tot elkaar.

De komende drie weken proberen zij alsnog tot een gezamenlijke oplossing te komen. Mocht dat niet lukken, dan gaat de rechter alsnog een vonnis vellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel