Zo bescherm je je huisdier tegen tekenbeten: 'Voorkomen is beter dan genezen'

FLEVOLAND • Wo 10 juli 2024 | 9:30 • Woensdag 10 juli 2024 | 9:30

Warm en vochtig weer: teken zijn er dol op. Nu het tekenseizoen op het hoogtepunt is, zijn huisdieren vaak het doelwit van een tekenbeet. Waar moet je allemaal op letten bij deze beestjes en hoe bescherm je je huisdier?

Een fabeltje dat bestaat over het gedrag van een teek is dat ze vallen en springen uit bomen op zoogdieren. "Dat komt bijna niet voor. Het zijn spinachtigen die meestal via hoge grassen overlopen op mens en dier", vertelt Judith de Graaf van een dierenwinkel uit Lelystad.

Bescherming
Huisdieren kan je alleen tegen tekenbeten beschermen met middeltjes, zeggen verschillende dierenartsen en dierenwinkels. "Voorkomen is beter dan genezen", zegt De Graaf. Als huisdiereigenaar moet je dan wel per maand ongeveer tien tot vijftien euro uitgeven.

Volgens De Graaf zijn er toch ook een paar natuurlijke alternatieven om je viervoeter te beschermen. Knoflooksnoepjes zouden tekenwerend zijn door de geur, maar echt bewezen effect is er niet. Er zijn ook apparaatjes die ultrageluid afgeven. Dit zijn hele hoge geluidsgolven die niet schadelijk zijn voor huisdieren, maar verjagen wel teken en vlooien.

"Voorkomen is beter dan genezen"

— Judith de Graaf, medewerker dierenwinkel

Controleren
Een andere manier om tekenbeten te voorkomen, is door na iedere wandeling je hond te controleren met een fijn kammetje. "Teken gaan eerst wandelen door de vacht, dan kam je ze nog eenvoudig weg", zegt Dierenartsenpraktijk Flevoland uit Zeewolde.

Als je huisdier lange haren heeft, wordt het lastig om de teek te verwijderen. "Raak niet gelijk in paniek. Wachten tot de teek eruit valt is dan de enige optie. Zorg dan wel dat je je huisdier behandelt met middeltjes of een speciale tekenband", zegt De Graaf. Een tekenband geeft stofjes af die teken weren en doden.

Teek verwijderen
Als je te laat bent en de teek al een plekje heeft gevonden, nestelt het beestje zich vaak op warme en vochtige plekken op de huid. Zoals in of onder de oren, in de liezen, oksels en onder de halsband.

Na een aantal uur kan een teek ziektes overbrengen. Daarom is het belangrijk snel te handelen als je het bij je huisdier ontdekt. "Schuif de tekenverwijderaar zo dicht mogelijk tegen de huid onder de teek. Trek de teek vervolgens langzaam en met een draaiende beweging eruit", legt De Graaf uit.

"Het mag niet langer dan een dag rood en dik blijven"

— Dierenartsenpraktijk Flevoland

Nazorg
Het plekje waar de teek heeft gezeten moet goed in de gaten worden gehouden. "Het mag niet langer dan een dag rood en dik blijven", zegt Dierenartsenpraktijk Flevoland. Als dit wel het geval is, moet er zo snel mogelijk contact worden opgenomen met de dierenarts.

De bekendste en meest voorkomende ziekte die teken kunnen overdragen is de ziekte van Lyme. Dierenartsenpraktijk Flevoland waarschuwt: "Steeds meer teken dragen ziektes met zich mee. Hoe dit precies komt, weten we niet. Bescherm je dier dus goed."

Laatste tip
Nog een laatste tip van Dierenartsenpraktijk Flevoland om tekenbeten te voorkomen: blijf op de verharde paden. "In de bossen van Zeewolde loop je groter risico om teken tegen te komen dan als je met je hondje door de stad van Almere loopt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel