Tien jaar na financieel debacle door nieuwbouw moet Berechja College weer nadenken over een nieuw gebouw

URK • Di 9 juli 2024 | 9:16 • Dinsdag 9 juli 2024 | 9:16

De gebouwen van het Berechja College op Urk zijn verouderd en moeten binnen afzienbare tijd tegen de vlakte. De gemeente Urk is daarom bezig met een onderzoek naar nieuwbouw.

De gemeente werkt daarbij vanuit twee scenario's. Het eerste gaat uit van nieuwbouw op de huidige locatie van de school langs de Staartweg. Het tweede scenario zou betekenen dat de school verhuist naar een compleet nieuwe locatie.

Verhuizen naar bedrijventerrein?
Daarbij is nadrukkelijk het nieuwe bedrijventerrein Port of Urk in beeld. Mogelijk kan het nieuwe schoolgebouw van het Berechja College aansluiten bij de Maritieme Campus die op Port of Urk moet komen.

Mbo-school Firda wil daar samen met de provincie Flevoland en de gemeente Urk trainingen en maritiem onderwijs bundelen.

Wel zitten er enkele grote nadelen aan deze locatie vast, met name op gebied van bereikbaarheid en verkeersveiligheid: "Zolang Port of Urk wordt gezien en wordt benoemd als industrieterrein, zullen er vragen rijzen die raken aan de veiligheid van scholieren op een dergelijk terrein. Belangrijk is om te voorzien in veilige aanrijroutes die passend zijn voor de doelgroep scholieren."

Is er genoeg geld voor nieuwbouw?
Er zitten op dit moment ook nog duidelijke financiële risico's aan een compleet nieuw schoolgebouw: "Niet duidelijk is of er voldoende middelen beschikbaar zijn of komen om de nieuwbouw op de huidige of alternatieve locatie volledig te financieren."

De gemeente hoopt voor dit najaar meer duidelijkheid te hebben over welk scenario het meest kansrijk is.

Op het Berechja College krijgen zo'n zeshonderd leerlingen les. Het is een vmbo-school, maar ook de onderbouw van de havo heeft er een plek.

Roerige geschiedenis
Ruim tien jaar geleden hing de school boven de financiële afgrond. In 2014 bleek dat de nieuwbouw van de toenmalige dependance van het Berechja miljoenen duurder uitviel dan gepland.

Ook liep het aantal leerlingen terug, waardoor de school technisch failliet werd verklaard. Er kwam een omvangrijke reddingsoperatie. Het Rijk, de provincie en de gemeente legden 2,5 miljoen euro op tafel om de school van de ondergang te redden.

Op dit moment gaat het goed met de school en groeit het aantal leerlingen al jaren gestaag door. De school is eigenlijk uit haar jasje gegroeid. Daarom werden vorig jaar nog tien noodlokalen in gebruik genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel