Zwemles voor kinderen azc; open water kan levensgevaarlijk zijn

ZEEWOLDE • Ma 8 juli 2024 | 17:46 • Maandag 8 juli 2024 | 17:46

Een spanende dag maandag voor vijf kinderen die verblijven op het azc in Zeewolde. Ze behaalden hun eerste zwemdiploma. Dat gebeurde in het bad van sportcentrum Het Baken. De lessen en het afzwemmen werden betaald door de gemeente en het COA. Het zwemonderwijs is belangrijk omdat veel asielzoekers niet kunnen zwemmen.

De kinderen hebben de leeftijd van 10 en 12 jaar. Ze moesten als eerste met kleren aan baantjes trekken. "Het was best spannend, maar niet erg moeilijk" zeggen de tweelingbroers Ceral en Cemal. Ze zijn twaalf jaar en komen uit Turkije.

Ze konden al een beetje zwemmen, maar ze hebben nooit geleerd om jezelf te kunnen redden als je per ongeluk in het water valt.

"Oe oe Anes", roepen de ouders tegen hun twaalf-jarige zoon. Ze staan aan de rand van het zwembad en zien dat hun zoon al heel goed kan zwemmen.

De familie komt uit Egypte. Doorgaans krijgen de kinderen daar geen zwemles. "Het was een beetje moeilijk", zegt Anes over het diplomazwemmen. Vooral met kleren aan was het volgens hem best zwaar. "Maar het ging goed", zegt hij.

Als je in het water valt
De lessen kregen de kinderen onder meer van badjuf Annerieke de Vries. "Het is heel belangrijk dat elk kind kan zwemmen", zegt ze. Het gaat er volgens haar vooral om dat iemand weet wat je moet doen als je in het water valt. Tijdens de zwemlessen zijn de kinderen daarop getraind. Bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met stroming en hoe je ergens overheen of onderdoor zwemt.

In Nederland beginnen kinderen in de leeftijd van 4 of 5 jaar al met zwemles. Kinderen die op een AZC verblijven beginnen daar vaak op latere leeftijd mee. "Je bent nooit te oud om te leren zwemmen", zegt de badjuf.

Handen en voeten
Het moeilijkste van alles was de taal. De kinderen spraken amper Nederlands toen ze met de zwemlessen begonnen. "We communiceerden vooral met handen en voeten", zegt ze. Inmiddels hebben de kinderen veel geleerd. Niet alleen hoe je moet zwemmen, maar ook in de Nederlandse taal zijn ze al heel wat stappen verder. Tijdens het afzwemmen werd er dan vooral Nederlands gesproken.

De kinderen zien er zelf ook wel de waarde van in om een zwemdiploma te hebben. Vooral nu het weer wat beter wordt. "Wij gaan straks zwemmen in zee", zeggen de tweelingbroers. Ze weten dat zwemmen in zee gevaarlijk kan zijn. Hun badjuf heeft uitgebreid verteld over de gevaren van zwemmen in zee. "Anders gaan we gewoon naar het zwembad", zeggen de broers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel