Uniek bedrijf produceert miljarden onvruchtbare vliegjes

DRONTEN • Za 6 juli 2024 | 15:07 • Zaterdag 6 juli 2024 | 15:07

In Dronten gaat maandag een heel bijzondere fabriek van start. De Groene Vlieg kweekt steriele uienvliegjes, met miljarden tegelijk. De vliegjes moeten helpen om de uienteelt in Nederland en omringende landen gezond te houden.

"De uienvlieg zit met name aan de slootkanten en in de berm, maar legt eitjes in het uienveld", zo legt Jaap Jonker van De Groene Vlieg uit. "Uit dat eitje komt een larve, en die eet het uienplantje op."

Larven eten uienplant
In sommige delen van Noordoostpolder is het probleem zo nijpend, dat een groot van de uienoogst al verloren is gegaan. Bestrijding met chemische middelen is niet gewenst, en dan kan de Steriele Insecten Techniek (SIT) uitkomst bieden. De eitjes die steriel gemaakte vliegjes leggen, zijn niet bevrucht. Er komen geen larven uit die de uienplant kunnen opeten.


De Groene Vlieg kweekt al steriele vliegjes op een locatie in het Zuid-Hollandse Nieuwe-Tonge, maar is daar uit haar jasje gegroeid. Ook is het voor het bedrijf handig om dichterbij de uienteeltgebieden in Flevoland te zitten.

Twee miljard
"We gaan hier maandag met de productie beginnen", aldus Jonker. "Uiteindelijk hopen we dat we twee miljard vliegen per jaar gaan produceren. Daarmee moeten we een groot deel van Nederland en ook omringende landen van steriele vliegjes kunnen voorzien."

De methode werkt echter alleen als zoveel mogelijk uientelers meedoen. "Binnen een gebied moet je tachtig, negentig procent dekking hebben, dan werkt deze methode", zegt Jonker. "Telers die niet meedoen, houden eigenlijk het probleem in stand."

Uniek in de wereld
De methode van het bedrijf om onvruchtbare uienvliegen te produceren, is uniek. "Wij zijn het enige bedrijf in de wereld dat op deze manier produceert en dat ook op grootschalige wijze commercialiseert."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel