Eindelijk weer leven bij beruchte Almeerse Food Passage, speelhal hoopt op meer succes

ALMERE • Do 4 juli 2024 | 19:32 • Donderdag 4 juli 2024 | 19:32

Het leek een mooi plan: tussen twee garages in Almere een Food Passage maken met een supermarkt en lokale winkels. Maar helaas... In 2020 sloot de laatste winkel de deuren en werd de ondergrondse ruimte verlaten. Daar komt nu verandering in.

En dat is langverwacht. Want waar eerst een klein boodschappencentrum zat, zit nu een gloednieuwe speelhal. Wie de trap naar de Schippergarage afloopt, wordt verwelkomd door een rode loper, muziek en vooral; levendigheid.

Onveilige plek
En dat is waar het de meeste Almeerders om gaat. "Het was daar altijd heel stil, dat gaf gewoon een onveilig gevoel", vertelt een voorbijganger. Ze zit samen met twee vriendinnen naast de Mediamarkt en kijkt naar het nieuwe bord. 'Almere Underground' leest ze.

"Leegstaan is achteruit gaan"

— Almeerder in 2021 over Food Passage

De meeste Almeerders kennen de leegstaande ruimte tussen de Hospitaalgarage en de Schippergarage wel; het oude boodschappencentrum had sinds 2020 te kampen met overstromingen, overlast en zwervers. Nieuwe mede-eigenaar David van Luijn kan zich dat nog goed herinneren.

afval in 'oude' Food Passage

"Deze plek had altijd wel een reputatie ja", lacht Van Luijn. Hij komt zelf uit Almere en is heel blij met het nieuwe leven op die plek. Als Almeerder én als mede-bedenker van de nieuwe speelhal. "En dat is juist waarom het contrast zo groot is; het brengt een stukje leven terug naar het centrum."

Bijlwerpen

"Misschien ga ik ook wel bowlen"
Dat zien ook de drie vriendinnen, terwijl ze genieten van het zonnetje na een bewolkte dag. "Ik hoor de bowlingbaan, dat is ook mooi voor de bedrijven hier. En het is gewoon gezellig daar." Haar vriendinnen knikken instemmend. De nieuwe ondernemers hebben veel geld en tijd in de nieuwe hal zitten.

Schippergarage in de achtergrond

"De bouw duurde twee jaar en een van de eigenaren bouwt zelf de lasergamehal", vertelt de andere eigenaar Harrold Kluit trots. In totaal zijn ze met z'n vieren. De deuren zijn sinds donderdag open, maar de officiële opening laat nog even op zich wachten. "We willen nog even oefenen, dus de echte opening is in september."

Leven in de brouwerij
Maar ondertussen kunnen Almeerders wel gewoon binnenwandelen. Lasergamen, bowlen, maar ook bijlwerpen, niets herinnert meer aan de voormalige winkels.

Na jaren van verslonzing, hebben de Almeerders weer wat leven in de brouwerij. En dat in een ruimte waar alle eerdere ideeën en projecten flopte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel