Gewapend met hengel en aas leren kinderen vissen

DRONTEN • Di 2 juli 2024 | 19:39 • Dinsdag 2 juli 2024 | 19:39

Kinderen van Dronter basisschool Het Zuiderlicht kregen dinsdag visles van Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten. De dag begon op school met een kleine biologieles over de vis en het water waar ze in leven. Gewapend met een hengel en wat aas, gingen de leerlingen naar de waterkant voor de les in de praktijk.

Zo'n 30 leerlingen oefenden eerst nog even op nepvissen. "Op die manier leren de kinderen hoe ze netjes om moeten gaan met de vis, de omgeving en hoe ze zich goed gedragen", vertelt 'vismeester' Jaap de Jager, terwijl de leerlingen fanatiek met hengels aan de haal gaan.

Niet iedereen wil
Na het oefenen, is het tijd voor het echte werk; met hengel, aas en vooral geduld op naar het water naast het Kabbelaarspad. Daar mogen ze hun pasgeleerde trucjes in praktijk brengen. En dat gebeurt vol enthousiasme, tot vreugde van juf Eva de Graaf. "Dat is toch geweldig, je ziet het plezier er vanaf spatten." Niet elk kind wilde meedoen aan de visles en dat hoefde ook niet.

Dat de meeste kinderen plezier hadden in het vissen, was duidelijk te merken: de ene na de andere vis werd uit het water omhoog gehaald en de juffen en vismeesters renden constant heen en weer om te helpen met de vangst.

Dode vissen
Al ging dat niet altijd even goed want, ondanks de les, was een aantal vissen toch slachtoffer van de jonge vissers. "Het blijven kinderen hé. Al proberen ze er heel goed mee om te gaan", zegt juf Eva. Ondanks de dode vissen, werden de meeste vissen behendig van de haak gehaald en weer terug in het water gelegd.

Dode vis

Leerlingen als een vis het water
Het is duidelijk dat de les een vuurtje aanwakkert in sommige jonge hengelwerpers. "Het is wel mooi, want als je een vis vast hebt, kan je schubben aan je hand krijgen en die glinsteren heel mooi", vertelt een leerling.

Een ander houdt het korter. "Ik ben wel gewoon echt fan van vissen." En ondertussen leren de kinderen volgens De Jager van de hengelsportvereniging ook nog iets over de natuur, de waarde van de dieren en hoe je ze vangt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel