Verhuizing moskee en grondruil gaan niet door

LELYSTAD • Wo 3 juli 2024 | 6:04 • Woensdag 3 juli 2024 | 6:04

De geplande verhuizing van moskee El Imaan van haar huidige locatie aan de IJssellaan naar het Kofschip in Lelystad gaat niet door. Een deel van de leden van de moskee wil het gebedshuis behouden en is tegen de sloop.

Sinds 2018 zijn het bestuur van de moskee El Imaan en de gemeente Lelystad in gesprek om de moskee te verplaatsen. De reden daarvoor is dat het gebedshuis inmiddels uit zijn jasje is gegroeid. Daarbij komt dat er sprake is van parkeeroverlast in de buurt. Eind vorig jaar leken de twee partijen overeenstemming te hebben bereikt.

Zo zou de moskee verhuizen naar het Kofschip, wat een groter terrein is dan dat aan de IJssellaan. De moskee daar zou gesloopt worden om huizen te bouwen. De gemeenteraad heeft eind vorig jaar 100.000 euro beschikbaar gesteld om de plannen uit te werken.

Ontwerp nieuwe moskee

Gemeenschap is tegen
Uit een brief van het bestuur van de moskee aan het college van burgemeester en wethouders blijkt dat de verhuisplannen op 2 juni in een algemene vergadering zijn voorgelegd aan de leden van de moskee. Toen bleek "dat een significant deel van onze gemeenschap grote emotionele waarde toekent aan de huidige moskee.", valt te lezen.

De redenen hiervoor zijn volgens divers. "Ieder lid heeft op zijn of haar manier een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de huidige moskee. Zij hebben dan ook grote moeite met de sloop van de moskee. Sterker nog: zij zijn vanwege de grote emotionele waarde voor behoud van de huidige moskee", schrijft het bestuur in de brief. "Dit brengt ons tot de keuze om de weg van de grondruil te stoppen."

Twee vestigingen als alternatief
Omdat uitbreiding op de huidige locatie aan de IJssellaan niet mogelijk is, stelt het bestuur van de moskee voor grond te kopen om een dependance te bouwen in Lelystad Zuid "zodat alle leden die woonachtig zijn in o.a. de gebieden Lelystad centrum tot aan de Landerijen, Warande en Lelystad-haven elkaar hier kunnen ontmoeten", schijven de briefopstellers. Op die manier zal de druk op de IJssellaan afnemen, omdat de gelovigen zich zullen spreiden over de twee vestigingen.

Geen andere grond beschikbaar
In een reactie aan het bestuur van de moskee laten burgemeester en wethouders weten het jammer vinden dat de grondruil niet doorgaat. "Wij betreuren het dan ook zeer dat u in dit stadium wilt afzien van de grondruil." Het college doet een dringend beroep om de geboden grondruildeal nogmaals in overweging te nemen.

Verder wijst het college erop dat de gemeente niet direct grond beschikbaar kan stellen om een tweede vestiging van de moskee te bouwen. "De grond is schaars en niet voor alle doeleinden geschikt. Dit betekent dat u, net als vele anderen, opnieuw jaren moet wachten tot er eventueel grond beschikbaar komt."

Gemiste kans
Jamal Arbaj is één van de personen die namens de moskee onderhandelingen voerde met de gemeente. Hij vindt het zelf heel jammer dat de deal met de gemeente niet doorgaat. "Persoonlijk vind ik het een hele gemiste kans. Het is een mooie kavel, een halve hectare groot, waar een hele mooie moskee opgebouwd kan worden."

Locatie IJssellaan

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel