Vertrekkend wethouder: "Kritiek hielp mij als wethouder scherp te blijven"

NOORDOOSTPOLDER • Di 2 juli 2024 | 8:15 • Dinsdag 2 juli 2024 | 8:15

Vertrekkend wethouder Sacha Werkman van ONS Noordoostpolder kijkt met plezier terug op haar werk. Toch ziet ze zichzelf als een resultaatgericht persoon. Het termijn waarbinnen ze resultaten wenste te behalen, viel niet altijd binnen haar verwachtingspatroon. Een persoonlijke reactie van Werkman op gestelde vragen van Omroep Flevoland.

Werkman maakte maandag bekend niet terug te keren als wethouder van de gemeente Noordoostpolder. Ze legde begin dit jaar tijdelijk haar werkzaamheden neer omdat ze overspannen was. Formeel zou ze in augustus weer terugkeren, maar volgens Werkman vergde de oorzaak van het ziekzijn een langer dan gewenste periode van herstel. Een fysiek interview wilde ze niet geven, wel wilde ze antwoord geven op schriftelijke vragen.

"Dat ik destijds gevraagd werd was een eer en sloot aan op de werkzaamheden die ik deed", schrijft Werkman. "Het wethouderschap is een divers vak met veel verantwoordelijkheden. Deze ben ik niet uit de weg gegaan. Echter, ik ben een resultaatgericht persoon. Maar de termijn waarbinnen ik die resultaten wenste te behalen vielen niet altijd binnen mijn verwachtingspatroon."

Werk niet te zwaar
Op de vraag of het beroep zelf te zwaar was, is ze van mening dat dat zeker niet het geval is. Of er misschien een andere portefeuille beschikbaar was, was ook niet aan de orde, volgens Werkman. "Vlak voordat ik uit de roulatie ging kwam er juist een mooi onderwerp vrij, namelijk Recreatie en Toerisme. Daar mocht nieuw beleid op gemaakt worden, waar ik mij met hart en ziel voor had willen inzetten. Echter, de persoonlijke omstandigheden lieten dat helaas niet toe."

Het college van burgemeester en wethouders in 2022

Werkman begon aan haar baan bij de gemeente in mei 2022. Ze blikt positief terug op behaalde resultaten door haar en haar fractie. Zo kan ze stellen dat ze de gemeente Noordoostpolder financieel gezond heeft achter gelaten. "Ik ben altijd kritisch geweest op "realistisch begroten" en dat is ook zichtbaar geweest in de laatste begroting." Begin dit jaar kreeg de gemeente Noordoostpolder nog een 10 van accountantskantoor BDO voor de financiële gezondheid.

Bevolking staat op één
Het is voor Werkman altijd het streven geweest om het belang van de bevolking op één te zetten in haar werk. De nodige kritiek die ze hierdoor kreeg, hielp haar als wethouder scherp te blijven in de afwegingen die ze maakte. Ze ziet haar werk als een ervaring die een onuitwisbare indruk heeft gemaakt.

Wout Jansen heeft momenteel de werkzaamheden van Werkman overgenomen, maar zal voorgedragen worden om definitief de plek in te nemen. Volgens Werkman is Jansen een bewezen bestuurder met veel ervaring. Ze noemt hem deskundig en iemand die veel voor de inwoners kan betekenen. "Ik wens hem hierbij alle goeds en veel werkplezier toe."

Hoe Werkman haar toekomst eruit gaat zien, weet ze nog niet. "Daar ga ik mij nu over beraden. Het is niet ondenkbaar dat ik mijn vroegere werkzaamheden ga oppakken." Ze had een eigen kantoor in bedrijfsadviezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel