Viering Keti Koti met muziek, dans en aandacht voor de slavernijgeschiedenis

ALMERE • Ma 1 juli 2024 | 17:40 • Maandag 1 juli 2024 | 17:40

Kleurrijke jurken met bijpassende hoeden, muziek en de geur van eten zorgen in Almere voor een vrolijke Keti Koti-viering. Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd.

"1 juli is eigenlijk voor iedereen", zegt organisator Sergio Zaandam van stichting Keti Koti Flevoland. "Keti Koti betekent verbroken keten. Dus voor de mensen die zich geketend voelen, het maakt niet uit wie je bent of wat je bent. 1 juli moet voor jou ook een dag zijn van verbroken keten."

De viering van Keti Koti is in Nederland pas sinds de millenniumwisseling in opkomst. In Almere heeft vorig jaar een nieuwe groep mensen de organisatie van de viering overgenomen. Het is de eerste editie die zij organiseren. "Het moet een kleine tegenhanger zijn van het bevrijdingsfestival", aldus Zaandam. "Dat is de bedoeling. Dat iedereen lekker los gaat."

De vergelijking met 4 en 5 mei komt niet uit de lucht vallen. Op 30 juni is de Keti Koti-herdenking en een dag later wordt de vrijheid gevierd.

Nieuw dit jaar is de samenwerking met culturele organisatie Untold en de Kunstlinie voor een speciaal theaterprogramma. "Het Afrikaans-Caribische, het zonnige gevoel, de muziek, de dans, de historie van het continent Afrika, de connectie met de culturen die hier leven in Amsterdam, Almere, in de rest van Nederland", zegt art-director Otmar Watson van Untold. "Eigenlijk heb je een samensmelting van kunst, cultuur, erfgoed, liefde en warmte."

Slavernijverleden
Volgens Watson helpen het festival en de optredens in de Kunstlinie ook om de geschiedenis te leren kennen. "Iedereen moet zich bewust zijn wat er is gebeurd in het slavernijverleden, want wat je vaak ziet is dat veel mensen, zowel wit als zwart, ze weten niet alles over het slavernijverleden. Ze weten ook niet hoe wij als mensen van Afrikaanse afkomst hier in Nederland wonen. Wat is de geschiedenis van alle culturen die hier wonen. Volgens hem is Keti Koti niet alleen een feest voor mensen uit Suriname of Curaçao, "maar echt voor iedereen".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel