Woningen van hout en vlas: bouw start waarschijnlijk in november

MARKNESSE • Zo 30 juni 2024 | 19:33 • Zondag 30 juni 2024 | 19:33

Aan de zuidzijde van Marknesse ligt nu nog een stuk braakliggende grond. Maar in het polderdorp start hoogstwaarschijnlijk in november de bouw van twaalf 'biobased' woningen. De woningen bestaan vrijwel volledig uit hout, houtvezels en vlas.

Dat blijkt uit vernieuwde plannen van woningbouwcorporatie Mercatus. De plannen werden gepresenteerd op een symposium over de kansen van een biobased economie in Flevoland.

Eigenlijk zou de bouw al in het najaar van 2023 starten, maar door leverancierstekorten en het vergunningstraject liep dat vertraging op.

Biobased duidt op het gebruik van materialen, die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen en compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materialen. Vaak gaat het om het toepassen van biobased bouwtechnieken en het gebruik van natuurlijke en hernieuwbare biobased bouwmaterialen, zoals hout of verschillende grassoorten.

Beton om houtrot te voorkomen
Alleen de fundering op de begane grond wordt niet van biobased materialen gebouwd. Die wordt van beton, laat Sander Eising van Mercatus weten.

"Bij woningen met een biobased fundering kan bij een variërend grondwaterpeil op lange termijn houtrot optreden. Dat willen we voorkomen.”

De corporatie werkt in het project samen met Mateboer Bouw en Salverda Bouw. De bouw zal naar verwachting een half jaar in beslag nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel