Almeerse hoogleraar over opkomst Keti Koti: 'Geschiedenis altijd goed weten weg te moffelen'
"Het is heel laat doorgedrongen dat deze geschiedenis een gedeelde geschiedenis is. We hebben die altijd goed weten weg te moffelen. Maar dankzij allerlei activisten in Nederland is toch duidelijk geworden dat we een gezamenlijke viering en herdenking moeten houden."
Zo reageert de Almeerse bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische letteren Michiel van Kempen op de opkomst van het Keti Koti-feest in Nederland. Van Kempen is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Zondag en maandag staan de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, Keti Koti, weer op de kalender. In het eerste decennium van deze eeuw kwam het fenomeen op in de grote steden. De hoogleraar: "Ik kan me herinneren dat je in de jaren '90 hierover niets hoorde".
Almere
Nu wordt Keti Koti (ketenen gebroken) al een paar jaar ook in Almere gevierd, de woonplaats van de hoogleraar: "Er is de laatste jaren een actief comité gekomen. Zeer actief! Dat heeft ertoe geleid dat er een monument is opgericht. In Almere zie je dezelfde ontwikkeling als in Amsterdam."
Kabinet
Het nieuwe kabinet heeft ervoor gekozen Keti Koti publicitair niet in de wielen te rijden en pas 2 juli en niet op 1 juli bij de koning op het bordes naast de koning te gaan staan. Van Kempen: "Het is ook wel een gebaar van respect. Een mooie oplossing. Je ziet de laatste vijf jaar dat het een grote live-reportage op tv is. En zit het ook in het Journaal 's avonds. Dat zou natuurlijk helemaal weggedrukt worden als er dan de presentatie zou zijn van een nieuw kabinet."
Bosma
In aanloop naar de landelijke viering in het Oosterpark in Amsterdam speelde de affaire Bosma, de nieuwe Kamervoorzitter, die gewoonlijk wordt uitgenodigd. Maar Bosma heeft zich in het verleden laatdunkend uitgelaten over bijvoorbeeld het op te richten slavernijmuseum. De organisatie wilde van de uitnodiging aan de Kamervoorzitter af. Van Kempen hierover in Het Gesprek: "Nou, het verbaast me in zekere zin dat dit door Bosma zelf niet is opgelost door een ondervoorzitter te sturen. Hij is gevraagd als voorzitter van de Tweede Kamer. Dat is een formele functie. Het gaat niet om hem persoonlijk. Het zou niet geloofwaardig zijn als Bosma daar had gestaan." Inmiddels hebben Bosma en de organisatie afgesproken dat Bosma niet komt.
De uitspraak van Keti Koti (kitti kotti) gaat heel vaak mis. De hoogleraar: "Ik was laatst bij de opening van een tentoonstelling. De directeur daar - die had beter moeten weten - die had het over keetie kootie. Ik dacht, daar hebben we 'm weer!"
1863
1 juli 1863 wordt algemeen gezien als de datum waarop de ketenen werden verbroken en de slaven in Suriname en op de eilanden vrij kwamen. Maar over de precieze datum is onenigheid. Van Kempen: "Daarover wordt gediscussieerd omdat de situatie in de koloniën hetzelfde bleef. Zij die daar werkten, moesten blijven werken, omdat ze anders bang waren dat het systeem in elkaar zou storten. Het alternatief kwam later toen mensen uit Brits Indië in Suriname kwamen werken. Dat zijn de Hindoestanen die nu nog in Suriname wonen. Maar dat was tien jaar later."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Dominee die afscheid neemt: bikkelhard debat mag, maar blijf elkaar in de ogen kijken
LELYSTAD • Za 11 januari • Zaterdag 11 januariDe kerk kan anno 2025 nog steeds van grote maatschappelijke betekenis zijn. Dat zegt dominee Klaas de Lange, die met pensioen gaat en afscheid neemt van de Ontmoetingskerk in Lelystad. ''Het politieke...
-
Vertrouwenspersoon wil boeren weerbaarder maken: 'Altijd beschikbaar'
FLEVOLAND • Za 14 december • Zaterdag 14 decemberZe heeft nog niet het verschil gemaakt, maar de boeren weten haar wel goed te vinden. Gaby de Ruiter is nu een jaar vertrouwenspersoon bij LTO Noord. In die rol komen boeren met allerlei verhalen naar...
-
Muzikale bootjestocht bevalt Zeewolde goed en komt terug
ZEEWOLDE • Za 7 december • Zaterdag 07 decemberDe vaartocht over de Blauwe Diamant die in september werd gehouden in het kader van het 40-jarig bestaan van Zeewolde, wordt over twee jaar herhaald. Dat vertelde organisator Wilma Koekoek in Het Gesprek....
recent nieuws
-
Bekende TV-makelaar Alex van Keulen start nieuw leven aan Spaanse kust
ALMERE • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariDe bekende makelaar Alex van Keulen uit Almere emigreert naar de Spaanse kuststrook Costa Brava. Hij is bekend van tv-programma's als Uitstel van Executie en Kopen zonder Kijken. Van Keulen heeft zin...
-
Verkeersbord in Almere gebruikt voor reclame Postcode Loterij: ‘Zeer onwenselijk’
ALMERE • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariMobiele verkeersborden in Almere worden ingezet voor reclame. Aan het begin van de Veluwedreef maakt een verkeersbord reclame voor de Postcode Loterij. Het CDA Almere heeft hier bezwaar tegen en stelt...
-
Boa's Noordoostpolder krijgen bodycams, maar geen wapenstok
NOORDOOSTPOLDER • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariDe bevoegdheden van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Noordoostpolder kunnen nog wel verder worden uitgebreid, maar op dit moment ziet de gemeente daar zelf geen aanleiding voor. Ze krijgen...