Steeds meer overlast bij 'drugspand' in Almere Stad, maat vol voor politie en eigenaar

ALMERE • Wo 26 juni 2024 | 19:46 • Woensdag 26 juni 2024 | 19:46

Net naast treinstation Almere Centrum, op een steenworp afstand van de binnenstad, ligt het verlaten terrein Randstad 20. De meeste gebouwen in het gebied zijn jaren geleden al gesloopt, maar één oud kantoorgebouw blijft voor problemen zorgen.

Voorheen was daar de ASQ groep gevestigd, tegenwoordig is het gebouw langs de Landdrostdreef en de Stadswetering vooral populair onder drugsgebruikers, illegale bewoners en daklozen. Een doorn in het oog van VVD-raadslid Aileen Oostveen.

"Het pand is wel afgezet met hekken maar mensen breken daar gewoon doorheen. Er is veel diefstal, politie-inzet en onrust", volgens de Almeerse. Voor de projectontwikkelaar en de politie is de maat vol. De gemeente en de eigenaar zijn al sinds 2020 bezig met plannen voor 164 appartementen op de plek van het gebouw.

Binnenkomen is geen uitdaging

'Lijkt op een achterstandswijk'
De tekeningen liggen al klaar, maar na vier jaar zit er nog geen schot in de zaak. Reden voor Oostveen om de gemeente tot actie te manen. "Het kan niet zo zijn dat je hier niet 's avonds of overdag over straat kan gaan."

Toch is dat wel het geval zegt buurtbewoner Sara, terwijl ze met haar 10-jarige zoontje over het fietspad loopt. "Het voelt een beetje als een achterstandswijk. Het voelt niet fijn om hier langs te lopen, vooral 's avonds niet."

Moeder en zoon samen

Niet alleen fietsen
Sara woont in de Waterwijk en komt dagelijks langs het leegstaande kantoorpand. Kijkend naar haar zoontje is ze duidelijk over dat onveilige gevoel: "Hij mag hier nog niet alleen fietsen nee, echt niet", waarna ze weer samen verder wandelen.

Ondertussen baant raadslid Oostveen zich een weg langs het pand, waar duidelijk een pad is ontstaan. "Het lijkt wel of mensen hier consequent komen", zegt ze terwijl ze naar een gebroken ruit kijkt. "Zo heb je een ideaal onderkomen voor drugsgebruikers en daklozen, dat wil je ook niet."

"Je bent zo drie jaar verder"

— VVD-raadslid, Aileen Oostveen

Daarom heeft ze vragen ingediend bij de wethouder. "Er staan nu 164 appartementen op stapel die de stad hard nodig heeft." Het was de bedoeling dat die in 2025 opgeleverd werden, maar dat gaat waarschijnlijk niet door. "De omgevingsvergunning is nog niet eens door, dus je bent zo drie jaar verder", schetst het raadslid.

"Kijk, daar ligt overal glas"

Het onderwerp wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken, maar het kan dus nog wel even duren voordat het gebied vrij van overlast is.

Tot die tijd blijft buurtbewoner Sara waarschijnlijk nog met haar zoontje meelopen. "Maar als het af is, mag hij zeker alleen hoor. En misschien kan hij dan straks ook nog in zo'n appartement wonen", lacht de Almeerse.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel