Het bergen van water kan de oplossing zijn voor toekomstig drinkwatertekort

FLEVOLAND • Wo 26 juni 2024 | 18:50 • Woensdag 26 juni 2024 | 18:50

Ook in Flevoland zullen we in de toekomst drinkwater moeten besparen. Demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat laat onderzoek doen naar de mogelijkheden om mensen minder water te laten gebruiken.

Zo wordt er ook gekeken naar het bergen van water. In Almere Oosterwold doen ze dat al geruime tijd. Het is even zoeken naar de vijver van Marien Abspoel. Zijn huis in Oosterwold ligt verstopt aan het einde van een wandelpad.

Hij woont al enkele jaren met zijn vrouw in de wijk en gebruikt zijn vijver als waterberging. Abspoel vangt het hemelwater op, wat alle vormen van neerslag omvat, zoals regen, sneeuw en hagel. Veel inwoners van Almere Oosterwold doen dit ook. "Het is goed voor het grondwater en kan je je tuin ermee sproeien."

Liters water
Hemelwater inzetten om de planten in de tuin te besproeien kunnen we in de toekomst steeds vaker gaan zien. Elke vijftien minuten sproeien kost ongeveer 90 liter drinkwater.

Dat tikt al snel aan, zeker als je beseft dat we nu in Nederland per persoon gemiddeld 134 liter drinkwater per dag gebruiken. Volgens het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing, dat Harbers deze week naar de Tweede Kamer stuurde, moet dat binnen tien jaar teruggebracht worden naar 100 liter per dag.

Het grootste beroep op de waterbesparing zal worden gedaan bij huishoudens, omdat zij bijna driekwart van het drinkwater gebruiken, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het veiligstellen van de drinkwatervoorraden is iets waar waterbedrijven, zoals Vitens in Flevoland, al langer op aandringen.

Waterzekerheid
Om die zekerheid te garanderen moet er volgens Vewin, de verenging van drinkwaterbedrijven, voor 2030 actie worden ondernomen in Flevoland. "Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat er geen drinkwater uit de kraan komt", zegt Rik Dogger, woordvoerder van Vitens. "Maar als drinkwaterbedrijf vragen we ons wel af of we in 2030 nog nieuwe woningen kunnen aansluiten. Daarom moet voor de toekomst de knop om."

Abspoel ziet een deel van de oplossing in het aanleggen van vijvers om hemelwater te bergen. Hij beschikt over een vrij grote vijver, maar dat is zeker niet nodig voor ieder huishouden. "De grootte van de vijver is afhankelijk van de grootte van de woning. Iedereen is Oosterwold is het in ieder geval gelukt om zijn waterberging te plaatsen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel