Stinkende kliko? Almere gaat niet extra legen en adviseert: 'Doe er een stokje tussen'

ALMERE • Wo 26 juni 2024 | 14:08 • Woensdag 26 juni 2024 | 14:08

Met het warme weer van de afgelopen dagen is de kans dat er maden in je afvalcontainer krioelen weer een stuk groter. Een stokje tussen de container en de klep zetten, is volgens de gemeente een mogelijke oplossing. "Zo wordt de container niet zo broeierig." Maar waarom worden de kliko’s in de zomer niet wekelijks geleegd, zoals in sommige andere gemeenten?

Volgens een woordvoerder van de gemeente Almere is dat antwoord simpel: "Het heeft ermee te maken dat het meer geld kost." En dat geld heeft de gemeente niet. De Almeerder zou er zelf de rekening voor moeten betalen via de belasting. "Uiteindelijk zou het dan in de afvalstoffenheffing moeten worden belast."

Zelf maatregelen nemen
Daarom adviseert de gemeente maatregelen die inwoners zelf kunnen nemen. Naast het stokje tussen de klep, wordt ook water met een scheut azijn of groene zeep genoemd om te zorgen dat stank en aangekoekt vuil voorkomen worden.

Maar de containers vaker legen, zit er dus niet in. "We herkennen dat inwoners die wens aangeven, maar dit zijn de afwegingen die worden gemaakt." Bovendien is het niet duurzaam om de vuilniswagens vaker te laten rijden, legt de woordvoerder uit. "Dat speelt ook mee."

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel