PvdD neemt dienstauto's provinciebestuur onder vuur: 'Het moet goedkoper'

FLEVOLAND • Wo 26 juni 2024 | 10:19 • Woensdag 26 juni 2024 | 10:19

De Partij voor de Dieren in Provinciale Staten wil dat het provinciebestuur in goedkopere dienstauto's gaat rijden. De wagens van de commissaris van de Koning en de gedeputeerden kosten in totaal 85.000 euro op jaarbasis, stelt de fractie. Dit past niet in een tijd waarin mensen de eindjes aan elkaar moeten knopen, vindt fractievoorzitter Kjell van Wijlandt.

Van Wijlandt zegt dat de 85.000 euro de leasekosten voor de drie elektrische BMW's van het provinciebestuur zijn. Hij vindt het bedrag niet uit te leggen aan de Flevolanders. Daarom moeten de kosten met minimaal de helft worden verminderd, zegt de fractievoorzitter.

'Goedkopere auto's zijn zeker te vinden'
De PvdD dient woensdag een motie in om begin 2028 te kiezen voor goedkopere auto's. Dan verloopt het huidige leasecontract. Volgens Van Wijlandt zijn er goedkopere wagens te vinden als je een beetje om je heen kijkt. Het hoeft ook niet ten koste te gaan van het rijbereik, elektrisch rijden en goed zitcomfort, stelt hij.

Het is volgens de PvdD ook een signaal naar de inwoners. Het bestuur moet namelijk naast de mensen staan en niet erboven, zegt Van Wijlandt. "Wij hopen ook op brede steun, zeker van partijen als de PVV en BBB die op dit moment in het provinciebestuur zitten en vaak zeggen naast de ‘gewone’ burger te staan."

Eerder ook punt van discussie
De laatste keer dat de dienstauto's van Gedeputeerde Staten (GS) voor discussie zorgden, was in 2015. Toen vroeg GroenLinks zich af waarom drie nieuwe leaseauto's op diesel waren gekozen.

Elektrisch rijden was geen optie vanwege de oplaadtijden en verminderd rijcomfort op de achterbank, werd toen gezegd. Ook was gekozen voor een leasecontract met een langere looptijd waardoor de kosten lager uitvielen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel