COA mag vluchteling voorlopig niet uitzetten uit asielzoekerscentrum Dronten

LELYSTAD • Di 25 juni 2024 | 20:48 • Dinsdag 25 juni 2024 | 20:48

De 63-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker Y.S. uit Ghana mag voorlopig in het asielzoekerscentrum in Dronten blijven. Dat heeft de rechter dinsdag beslist. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vroeg toestemming om de man eruit te zetten, maar S. zei dat hij door zijn gezondheidsproblemen niet naar zijn moederland kon reizen. Daarom wilde hij graag blijven.

De man is al sinds 2008 uitgeprocedeerd en heeft suikerziekte, hoge bloeddruk en artritis. Hij wordt bovendien onderzocht op een neurologische aandoening.

Als het qua gezondheid niet verantwoord is om te reizen, dan heeft een uitgeprocedeerde asielzoeker recht op opvang hier, legde de advocaat van het COA twee weken terug uit. Maar wat hem betreft is dat in het geval van S. niet aan de hand. "Dit is geen acute medische noodzaak."

'Uitzetten mag niet vanwege bezwaarprocedure'
Het COA en S. zijn al een tijdje verwikkeld in procedures. In december werd het verzoek van de asielzoeker om uitstel van vertrek uit Nederland nog ingewilligd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Die vond zijn gezondheidsproblemen toen wel een obstakel.

Hij moest vervolgens per 6 maart vertrekken, maar vroeg in januari opnieuw uitstel van vertrek aan. Deze aanvraag werd afgewezen door de IND, maar toen hij daar weer bezwaar tegen maakte vanwege zijn medische toestand, vroeg de dienst nieuw medisch advies aan en zei zich niet direct te zullen verzetten tegen een eventueel uitstel van de uitzetting.

Die bezwaarprocedure loopt ondertussen nog, stelt de rechter. "Voor de IND is het kennelijk nu ook niet duidelijk of meneer medisch gezien in staat is om te reizen." En zolang S. nog niet uitgezet mag worden, heeft hij volgens de rechter gewoon recht op opvang bij het COA.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel