'Waardeloos': Inwoners Almere Haven klagen over verwaarloosde openbare ruimte

ALMERE • Ma 24 juni 2024 | 19:27 • Maandag 24 juni 2024 | 19:27

De gemeente Almere kampt met een aanzienlijke achterstand in het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. In onder meer de wijken De Meenten en De Marken in Haven is goed zichtbaar dat de gemeente bezuinigt op groenonderhoud, tot grote ergernis van de inwoners.

"Echt waardeloos", zegt Ineke van Gaveren, zuchtend tijdens het uitlaten van haar jonge pup. "Het gras wordt te laat gemaaid. Het staat zo hoog dat ik mijn pup niet eens kan uitlaten, want die kan er niet tussendoor."

In De Meenten is zichtbaar dat er al enige tijd geen groenonderhoud is gepleegd. Stoepen zijn onbegaanbaar door wildgroei, parkeerplaatsen raken overwoekerd met onkruid en tussen wegen en stoepen ontstaan groene barrières.

Te nat
De gemeente Almere gaf enkele weken geleden aan dat niet overal gemaaid kon worden vanwege de vele regenval. Op andere locaties staat het gras bewust hoog vanwege de biodiversiteit. "Dat kan je toch op een andere plek doen? Dat hoeft toch niet hier midden in een woonwijk", zegt Van Gaveren.

De gemeente Almere bezuinigt op gemeentelijke taken om financieel gezond te blijven. Op de website van de gemeente staat dat sommige werkzaamheden met één of twee jaar worden uitgesteld. In de Muziekwijk, De Hoven en De Marken is daarnaast ook grootschalig onderhoud uitgesteld.



De bloemenperkjes in de wijk zijn niet naar wens van Ronald Elout, ondanks dat het vorig jaar is aangeplant. "Het zag er allemaal netjes uit en als je het dan nu ziet dan staat hoog het onkruid ertussen." Hij geeft aan dat hij het vorig jaar juist fijn vond dat de gemeente actief bezig was in de wijk. "Ik dacht, het gaat er goed op vooruit en dat komt goed allemaal. Maar ja, dat blijkt dus niet."

Vergane glorie
Meerdere inwoners die al dertig tot veertig jaar in de wijk wonen geven aan dat De Meenten niet meer is wat het ooit was. "Moet je kijken", zegt een man die net met zijn auto weg wilde rijden. Het laat zijn motor draaien, terwijl hij uitstapt en in de steeg naast zijn woning wijst. Het onkruid staat er hoog. Op bepaalde plekken is de stoep zelfs niet langer zichtbaar.

Volgens deze man op leeftijd is groenonderhoud niet alleen een taak van de gemeente, maar ook van de buurt zelf. "Maar je bent net een week te vroeg, want mijn kant van het stoepje doe ik volgende week weer." Daaruit blijkt ook direct dat hij minder blij is met het onderhoud door zijn buren. Daar staat het onkruid ook hoger. Zijn naam wil hij ook niet zeggen, uit angst voor negatieve reacties van buurtbewoners.

Han Schrage zegt dat de gemeente Almere de inwoners ook niet stimuleert om zelf de handen uit de mouwen te steken. Als voorbeeld noemt hij de grote hoeveelheid zwerfafval in de wijk. "Er zijn plaatsen in onze buurt die als stortplaatsen worden gebruikt." Ook heeft daarover bellen naar de gemeente volgens hem geen zin. "Die verwachten dan dat er binnen diezelfde week een vuilnisauto komt en de rotzooi ophaalt, maar ze laten het twee of drie weken liggen en dan kunnen ze de hele buurt schoonmaken.

Enkele weken geleden werd een nieuw coalitieakkoord gepresenteerd in Almere. Hoewel de gemeente Almere bij de presentatie van een nieuwe coalitieakkoord aangaf dat er in de gemeente extra bezuinigd moet worden, geeft een woordvoerder aan dat nog niets besloten is over waarop wel en waarop niet bezuinigd gaat worden. Het college van burgemeester en wethouders is nog bezig met de voorbereiding van een voorstel aan de raad. Besluitvorming over de daadwerkelijke bezuiniging zal later dit jaar plaatsvinden bij de Programma begroting voor 2025.

e

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel