Vitens over groei bevolking: 'Voldoende water in Flevoland voor extra drinkwater'

FLEVOLAND • Za 22 juni 2024 | 8:00 • Zaterdag 22 juni 2024 | 8:00

Er is voldoende oppervlaktewater in Flevoland om in de toekomst te kunnen gebruiken voor de productie van drinkwater. Dat zegt de nieuwe bestuursvoorzitter van Vitens, Tjeerd Roozendaal.

Vitens moet met het Rijk en de provincie op zoek naar meer mogelijkheden om water op te pompen. Dat is nodig omdat het inwonertal van de provincie groeit. Bijvoorbeeld water uit het Ketelmeer. Tot nu toe krijgen Vitensklanten gezuiverd grondwater. "Wij moeten met de provincies kijken hoe we de waterschat van Flevoland op een goede, natuurlijke en ecologische wijze beschikbaar krijgen. Zeker voor Flevoland."

'Geen grote stap'
"Als we niet op tijd zorgen voor genoeg vergunningsruimte en onvoldoende onze infrastructuur aanpassen, dan wordt het nijpend met ons drinkwater. Daarom wil ik met mijn expertise daaraan bijdragen." Het is de provincie die de vergunningen verleent.

Roozendaal was hiervoor hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat: "Ik ben dol op water. De overstap naar een drinkwaterbedrijf lijkt groot, maar in het huis van water verhuis ik van 7a naar 7b in een twee-onder-één-kapper."

Is water te goedkoop?
Een kuub (1000 liter) water kost 1,04 euro. Op de vraag of dat eigenlijk niet belachelijk weinig is, zegt Roozendaal: "Het is ook knap en het is een eerlijke prijs. Wij zijn een overheidsorganisatie, we willen geen winst maken en wij worden gestuurd om die prijs heel scherp te houden."

Provincies en gemeenten zijn aandeelhouders van de drinkwaterbedrijven. Overigens zou Roozendaal het een goede zaak vinden als grootverbruikers een hoger tarief betalen vanaf een bepaalde hoeveelheid. Die mogelijkheid wordt nu onderzocht door het Rijk.

In het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staat vijftien keer het woord 'water'. "Ik hoop dat in de uitwerking er meer aandacht is voor drinkwatervraagstukken. Daar hebben we echt het Rijk bij nodig," aldus Roozendaal in Het Gesprek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel