Flevolandse uientelers gezocht voor bodemonderzoek

FLEVOLAND • Zo 16 juni 2024 | 14:12 • Zondag 16 juni 2024 | 14:12

Welke invloed hebben bacteriën en schimmels in de bodem op de voedingswaarde van de ui? Dat willen Leiden Universiteit en Hogeschool Van Hall Larenstein gaan onderzoeken. Daarvoor zijn ze zijn op zoek naar uientelers die willen meewerken aan een onderzoek van hun bodem.

Flevoland is met bijna 9.000 hectare nog steeds de provincie met het grootste oppervlakte zaaiuien, dat zijn zo'n 18.000 voetbalvelden. Het totale oppervlakte waarop deze groente wordt verbouwd, is sinds 2000 met 46 procent toegenomen, zo becijferde het CBS twee jaar geleden.

Er heeft zich al een aantal Flevolandse telers gemeld. “Maar hoe meer, hoe beter voor het onderzoek”, aldus Marijn Bezemer van de universiteit van Leiden. "Ui is de meest geteelde groente in Nederland. Deze zomer willen we een groot aantal uienpercelen in Nederland bemonsteren en metingen doen aan de hand van grondmonsters en geoogste uien", legt Bezemer uit.

"In elke bodem willen we het microbioom, de micro-organismen, bepalen en biologische en chemische karakteristieken van de grond. Van de uien gaan we eiwitten, vitaminen, mineralen, en een aantal secundaire plantenstoffen doormeten”.

Wat krijgt de uienteler terug?
Deze zomer komen de onderzoekers een keer bij de deelnemende telers langs om op tien plekken op het perceel een steekmonster te nemen en 10 uien te verzamelen. Er worden ook vragen gesteld over teeltmaatregelen, bemesting, ras, en voorgaand gewas. In de komende winter krijgen de telers de uitkomsten toegestuurd in een klein rapport.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel